Wpis z mikrobloga

Skisłem.

"Podczas spotkania młodzi przedsiębiorcy wręczyli prezydentowi – jak sami to nazwali – „Manifest start-upowców”. Dokument zawiera 10 postulatów przedstawicieli firm. Między innymi konieczność stworzenia „start-upowych ambasad” za granicą, żeby „wysyłać swoje projekty ‚w świat'”, a także postulat powołania Ministerstwa Innowacyjności. - Liczymy, że to się wspólnie uda – mówili przedsiębiorcy."

I tak doradzili ci innowacyjni, młodzi przedsiębiorcy? Stworzenie MINISTERSTWA INNOWACYJNOŚĆI!?!?!

Ja p------ę.

Ma ktoś nazwiska tych geniuszy? Ktoś się pod tym podpisał?

#polityka #firma #komorowski #startup #ustawazniescubostwo
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anyone4: sprawy związane m.in. z inwestycjami, innowacyjnością gospodarki oraz współpracy gospodarczej z zagranicą są wpisane w zadania działu administracji rządowej ,,Gospodarka", którym kieruje minister właściwy ds. gospodarki - art. 9 ust. 1 ustawy o działach administracji rządowej. Wobec tego istnieje już w Polsce urząd odpowiedzialny za rzeczy, o których piszesz. Nazywa się Ministerstwem Gospodarki.
Zamiast tworzyć nowe piony i byty administracyjne, lepiej zacząć wymagać odpowiedniego działania już istniejących, zwłaszcza, że
  • Odpowiedz
@anyone4: nie osłabiaj mnie. Jeszcze mi potrzeba ministerstwa w branży i innych wymysłów. Nie ma to jak chodzić na około problemu! Prędzej byście się przyczynili do naprawy i uproszczenia prawa i systemu podatkowego! Z resztą to nie możliwe z tym rządem i z ich chęcią do poprawy państwa itd. Ręce opadają
  • Odpowiedz
@axis_mundi:
@Merytoryk:
@Laserade:
Strasznie sie przyczepiliście do tego ministerstwa i cóż, przyznaje racje argumentom. Tylko ze w tym nie chodzi o wciskanie na sile do Polski nowych tworów urzędniczych a jedynie o jakakolwiek poprawę młodych robiących firmy w sytuacji, gdy PO zostanie przy władzy. Nikt tam nie jest elektoratem tej partii. To takie dmuchanie na zimne. Realistyczne podejście. Nietrzymanie wszystkich jaj w jednym kurniku.

Jasne, chciałbym
  • Odpowiedz
@LooZ:

młodzi przedsiębiorcy wręczyli prezydentowi
Czyt. pracownicy biura kancelarii/wysłannicy PO, udający przedsiębiorców

postulat powołania
  • Odpowiedz
@anyone4: o, k---a, nieźle. Też prowadzę biznes innowacyjny (portale internetowe, reklama w internecie) i jak pomyślę sobie, że jakiś pacan wpadł na pomysł stworzenia nowego ministerstwa i zatrudnienia rzeszy nowych urzędników to mi się śmiać chce. A na c--j mi oni? Niech po prostu się o--------ą i dadzą mi oraz moim pracownikom spokojnie zarabiać.
  • Odpowiedz
Polska ma już takie ambasady w Londynie, Hong Kongu i Dolinie Krzemowej. Nie sa państwowe, stworzyła je fundacja.

Dają rozwijającym sie startupom możliwość spotkania sie z ewentualnymi partnerami, klientami i inwestorami i możliwość promocji w danym kraju.

Co w tym s-----------o?

@anyone4: Nic. W zasadzie - sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.
S----------m pomysłem jest angażowanie w tego typu przedsięwzięcia - państwa.
  • Odpowiedz
@anyone4: no to super, że są prywatne. Życzę szczerze wysokiego najlepszego. Skoro coś prywatnego działa dobrze to po co chcecie, żeby zajęło się tym państwo i to koncertowo s---------o?!
  • Odpowiedz
@fuser: to biznes internetowy, nie innowacyjny. Innowacja to coś nowego, coś czego nie było wcześniej. Ja tez bym chciał, zeby sie ode mnie odczepili.

Jako ciekawostkę dodam, ze takie ministerstwa sa w USA, uk, nowej zelandii, Danii.

Ale olać już to ministerstwo, bardzo zerojedynkowo do tego wszyscy podeszli, co w sumie rozumiem, bo tez niechętnie patrzę na wszystko, co państwowe.
  • Odpowiedz
@axis_mundi: wyobraź sobie taki scenariusz: Korwin nie dostaje sie do rzadu, rząd formuje po z Kopacz albo innym talatajstwem na czele. Wolałbyś zeby dalej robili to, co robią, czy zeby może pochylili sie nad ułatwieniem pracy przedsiębiorcom? O to nam chodzi.

Z drugiej strony, co do tego wsparcia za granica. Izrael takie ma, USA takie ma, uk tez, Dania i Finlandia rownież. Tez bym chciał, zeby polskie firmy coraz więcej
  • Odpowiedz
USA, uk, nowej zelandii

@anyone4: no właśnie tylko że tam to działa odwrotnie najpierw były "odpowiednie" systemy prawno podatkowe o czym mówiłem a potem reszta potem komórki do współpracy z rządem/ lokalnymi władzami. Tak jak jest w stanach. Musi być grunt potem rozrost startupow przy udziale firm na około i współpraca z władzami by ułatwiała rozwój. Tworzą się społeczności startupowe w stanach. Już samo to jest czymś nowym tak jakby
  • Odpowiedz
@axis_mundi: w minimalne szanse wierze. Gość, ktory jest odpowiedzialny za ten projekt, jak mówiłem wcześniej, sprawił ze wprowadzili 2 letni preferencyjny ZUS i obniżyli kapitał zakładowy dla zoo z 50k na 5k. Masz pełna racje w tym, co mówisz. Ale i tak uważam, ze ten manifest ma szanse coś zdziałać dobrego. Dopiero jutro będzie opublikowany, narazie nie mozna go przeczytać.
  • Odpowiedz
@anyone4: czytałeś książkę "naród startupów" o Izraelu? Albo o próbach kopiowania ich rozwiązań w Szanghaju? Nie ma tam nic o ministerstwach, śmiem twierdzić, że za przyczynę sukcesu podają tam zupełnie inne kwestie.
  • Odpowiedz
@LooZ: nie czytałem, przeczytam. I jak mówiłem, zgadzam sie z Tobą. Celem moich wywodów jest próba przekonania Cie, ze ludzie, którzy tworzyli manifest, nie zasługują na miano kretynow i debili. Choć trochę mi sie udało? ;)
  • Odpowiedz
@anyone4: Nie wiem czy ci się udało. Mam pewien uraz do "elyty startupów" którzy swoją elitarność stworzyli robiąc strony z dotacji które #nikogo.

Ja mam swoją od 5 lat, sprzedaję globalnie, zarabiam globalnie, pracuję przy globalnych i legendarnych markach. Jako jeden z pierwszych w PL miałem u siebie na biurku Oculusa DK2. Nigdy nie nazywałem się StartUpem, nigdy nie chodziłem na spotkania startupowców, bo nie widziałem w
  • Odpowiedz