Wpis z mikrobloga

#oswiadczenie #windows #windows7 #windows8 #windows10 #windowsxp #takaprawda

Nie ogarniam ludzi, ktorzy hejtuja win8 glownie lub tylko za menu start. Przeciez start nie sluzy do grania/przegladania stron www/ogladania filmow itp. Tam sie wchodzi raz jakis czas, zeby odpalic program i wcale nie trzeba szukac go na tej liscie tylko wystarczy zaczac pisac nazwe aplikacji i po chwili po prawej stronie pojawi sie szukany program.

Dla mnie start w 8.1 jest duzo lepszy od tego w win7 czy xp, poniewaz lubie miec czysty pulpit, a aplikacje ktore czesto odpalam mam wrzucone na glowne okno menu start. Przykladowo, co mam zrobic gdy chce odpalic np. steama? Wciskam na klawiaturze klawisz z logo windowsa lub otwieram myszka menu start i potem klikam na ikone skrotu steama, ktora wczesniej tam umiescilem. Ohh jakie to bylo trudne, skomplikowane i czasochlonne xD
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 53
  • Odpowiedz
@cdrw: główny powód dla którego wróciłem do Windows 7 jest brak sterowników do wielu urządzeń. I przez to notoryczne bluescreeny, choć ładniejsze niż w poprzednich wersjach Windows ( ͡° ͜ʖ ͡°) i muszę przyznać, że nie mogłem się do Metro UI przestawić, choć system działa faktycznie szybciej nawet na starszej platformie. Ale tak to już chyba jest jak ktoś zaczynał przygodę od Windows 98.
  • Odpowiedz
@mandrake13: kiedy testowales win8? Zaraz po premierze? U mnie wszystko dziala i nawet nie musze szukac sterownikow bo same sie sciagaja i potem instaluja.

Metro ui czyli co? Kafelki w starcie? Mozna je usunac. Niewygodne szukanie programow? Napisalem juz jak mozna sobie z tym poradzic.
  • Odpowiedz
@cdrw: jakieś pół roku później przez 3 miesiące. No niestety, starsze urządzenia się nie chcą (nie chciały) instalować (np. głupia IrDA na USB której potrzebowałem, czy karta sieciowa). Windowsa 7 można było oszukać i podać mu sterowniki od XP i czasem działało, a tu niestety nie. A Win7 też instaluje samodzielnie(; a że można je wyłączyć to wiem, wtedy nawet brak paska start nie był problemem bo doinstalowałem Classic Shell.
  • Odpowiedz
@cdrw: Wiesz, że w 7 też można było przypinać aplikacje do menu start? Aplikacje również można wyszukiwać. Przy okazji to menu nie zajmowało całego ekranu.
Poza tym to całe metro nie tylko menu start ale #!$%@? interfejsu tabletowego wszędzie gdzie się da.
  • Odpowiedz
@cdrw: Już to pisałem wcześniej ale się powtórzę. Mając 8.1 od listopada zeszłego roku kafelki widziałem przez jakiś pierwszy tydzień. Kwestia dostosowania systemu do własnych preferencji, która zajmuje 60 sekund. Dodam jeszcze, że przed przesiadką na 8.1 byłem zatwardziałym zwolennikiem xp, którego oblewał zimny pot na myśl o legendzie złych kafelków. Byłem mega miło zaskoczony gdy okazało się, że wbrew obiegowej opinii system jest jak najbardziej przyjazny dal użytkownika a
  • Odpowiedz
@cdrw: Mi to rozwiązanie z wyszukiwaniem bardzo odpowiada. Na gnome bylo bardzo wygodne i potem w win 8. Od poczatku mi sie to podoba. Kalkulator w xp? Start >wszystkie porgramy>akcesoria>kalkulator. W 8? Start >k>enter.
  • Odpowiedz
@cdrw: sieci bezprzewodowe, bt, windows update - to wszystko się otwiera w metrze
windows update co prawda można włączyć z normlanym interfejsem ale trzeba to robić ręcznie
  • Odpowiedz
@cdrw: No właśnie na tym polega problem - chcąc dostosować win 8 to moich przyzwyczajeń, na wszystko muszę sobie znaleźć jakiś sposób. Win 7 jest dla mnie bardziej intuicyjny i nie ma durnowatych naleciałości z urządzeń mobilnych, które objawiają się chociażby dublowaniem sposobu dostępu do pewnych narzędzi poprzez udostępnienie standardowego pc-towego i nowego, mobilnego.
  • Odpowiedz
@adr19: O tak kalkulator, jak mnie na xp/7 wkurzalo szukanie tej aplikacji w czelusciach startu ;p Ale znalazlem na to sposob, ustawilem skrot klawiszowy (chyba shift+alt+dowolna literka).
  • Odpowiedz
@Arxas: Z tego co piszesz to największym problemem 8.1 jest to że wyszedł po 7. Gdyby było odwrotnie tak samo byś narzekał, że 8.1 było intuicyjne a teraz w 7 musisz na wszystko znajdować sposób. Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka ale to nie znaczy, że jeżeli całe życie używasz przycisku start to jest on najlepszy.
  • Odpowiedz
@DawajMario: Największym problemem win8 jest to, że na jednym ogniu spróbowano upiec zarówno urządzenia z ekranami dotykowymi, jak i zwykle lapki i pcty, przez co powstała dziwna hybryda będąca zbyt innowacyjna względem poprzedniej wersji. Poza tym to właśnie przyzwyczajenie ludzi i pewne intuicyjne podejście ze strony użytkownika powinno kierunkować rozwój GUI. Oczywiście masz rację - może być tak, że pewien mechanizm/funkcja może być zastąpiona czymś lepszym, bardziej intuicyjnym i przyjaznym
  • Odpowiedz
@Arxas: Tu sie zgadzam, doskonały system to taki który powiela przyzwyczajenia z poprzednich wersji a eliminuje uciążliwości i skomplikowanie opcji. Można nawet zaryzykować, że chodzi o maksymalne uproszczenie i szeroko pojętą uniwersalność. Teraz weź pod uwagę, że Win 8.1 nie używają tylko nerdy i programiści ale również Karyny, Grażyny i Janusze w swych laptokach z MediaMarkietu. Dla nich kafelki to wybawienie bo oni nie potrzebują wiersza poleceń i szybkiego dostępu
  • Odpowiedz