Wpis z mikrobloga

#oswiadczenie #windows #windows7 #windows8 #windows10 #windowsxp #takaprawda

Nie ogarniam ludzi, ktorzy hejtuja win8 glownie lub tylko za menu start. Przeciez start nie sluzy do grania/przegladania stron www/ogladania filmow itp. Tam sie wchodzi raz jakis czas, zeby odpalic program i wcale nie trzeba szukac go na tej liscie tylko wystarczy zaczac pisac nazwe aplikacji i po chwili po prawej stronie pojawi sie szukany program.

Dla mnie start w 8.1 jest duzo lepszy od tego w win7 czy xp, poniewaz lubie miec czysty pulpit, a aplikacje ktore czesto odpalam mam wrzucone na glowne okno menu start. Przykladowo, co mam zrobic gdy chce odpalic np. steama? Wciskam na klawiaturze klawisz z logo windowsa lub otwieram myszka menu start i potem klikam na ikone skrotu steama, ktora wczesniej tam umiescilem. Ohh jakie to bylo trudne, skomplikowane i czasochlonne xD
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 53
@cdrw: Mam Win 7, ale prawie nie używam Menu Start ani skrótów na pulpicie.
Używam Google Desktop. Po podwójnym kliknięciu na Ctrl (w dowolnym miejscu) uruchamia mi się okienko w które wpisuję np. sp, klikam Enter i uruchamia mi się SpeedFan :)
Polecam, jest to bardzo wygodne i szybkie, a poza tym w dobie internetu jesteśmy przyzwyczajeni do takiego działania (jak otwieramy nową kartę to też wpisujemy pierwsze litery strony).
@cdrw: Jak dla mnie windows 8 < 7, bo nie ma kompatybilności wstecznej z grami sprzed kilkunastu lat (ileż to ja sie #!$%@?łem żeby odpalić Gothica, o Mafii nie wspominając bo do dziś mi sie to nie udało..) i pożera masę zasobów komputera. W dodatku - jeszcze nigdy nie widziałem bluescreena. Dopóki nie zainstalowałem WIN 8 :D
@Crypton3: Jak próbowałem używać kiedyś Win8 to strasznie dużo błędów/braków miał ten program, teraz może się poprawiło, ale nie zamierzam rezygnować z Win7, bo jestem z niego zadowolony :)
@cdrw: Korzystam z W8 i W7. Zdecydowanie siódemka deklasyfikuje ósemkę, jest bardziej intuicyjna i jak dla mnie łatwiejsza w obsłudze.

Ps. Ile to razy się denerwowałem szukając ustawień w 8...

@cdrw: A używasz od początku? Ściąganie aktualizacji na początku odpalania systemu (a ściąganie trwało u mnie długo ze względu na słaby wtedy transfer). Teraz to już chyba poprawili, ale wcześniej to bolało jak cholera jak mam 2 godzinki na laptopa, a cały czas poszedł w #!$%@? bo nie może być tak, żeby aktualizowało się jak kładę się spać.

Pieprzone okienka po bokach. Nic nie przestawiałem, nie usuwałem, ale czasami jak machnę
@cdrw: kafle, nieintuicyjne menu, zasobożerność, brak zgodności z niektórymi drukarkami z pracy (np dostaliśmy ostatnio nowe canony imagerunner) i na win8 ni huhu nie trybią, bardzo słaba wyszukiwarka, crashowanie się aplikacji sklepowych (czytnik kodów wysypuje), gdzie na xp/win7 wszystko działa (czytniki są używane te same w większości sklepów w EU)
itd itd.

Czekam na win10 może coś się zmieni na lepsze.
Bardzo bym chciał na win7 np pracować, niestety szef nabywa
@Arhus: ale co się złościsz? po co przeklinasz? Win8 to padaka do kwadratu dlatego czym prędzej wydają win 10.
Tak samo było z vistą, szybko robili win7 aby nie robić zamieszania w biznesie.