Wpis z mikrobloga

@Wulfee: http://www.getholistichealth.com/40816/shocking-ingredients-in-mcdonalds-french-fries/ + "Stwierdził, że we frytkach znajduje się na przykład: dimetylopolisiloksan, czyli polimer silikonu (spożywany w nadmiernych ilościach może powodować problemy żołądkowe) oraz TBHQ (składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu, stosowany jako środek konserwujący. Może mieć on związek z astmą, chorobami skóry, zaburzeniami hormonalnymi oraz w długoterminowych badaniach na zwierzętach – z rakiem i uszkodzeniami DNA). "
@sheilacooper: kek

TBHQ - składnik na bazie ropy naftowej


podpowiadam, spora część związków chemicznych jest na bazie ropy naftowej bo jest to bardzo dobre źródło węglowodorów, które można przetworzyć do bardziej skomplikowanych związków

podobny do butanu

kek x2
klik Grupa butylowa to tylko w miarę niewielka część tego związku i nie ma nic wspólnego z tym o czym myślisz - gazem z butli. Ba, często występuje np w lekach bo zajmuje