Wpis z mikrobloga

zawartość zdrowotności w ziemniaku

Najzdrowiej w mundurku i na parze

b) jego konststencję (np. Kruchość).
Od tego masz różne odmiany ziemniaków. Są ziemniaki sałatkowe (bardziej lepkie i zwarte po ugotowaniu), są ziemniaki do pieczenia i na frytki (bardziej sypkie)

@Waleczny_ramol:
@M3L8ORP: Czy wrzucisz do wrzątku czy wrzucisz do zimnej wody, i tak musisz gotować dopóki nie ugotuje się cały do samego środka. A na ziemniaku w przeciwieństwie do smażonego mięsa nie tworzy się żadna "ścięta" warstwa, która zatrzymuje substancje odżywcze w środku.

Tak że w przypadku ziemniaków jedyne, co ma znaczenie, to skórka lub jej brak oraz obróbka termiczna z wodą lub bez (gotowanie vs pieczenie lub na parze).
@M3L8ORP: Jeszcze jakbyś miał stać przy garnku i wrzucać po 1 ziemniaku do wrzącej wody, gotując obiad dla 6-8 osób... No bo jak wrzucisz wszystkie na raz, to temperatura wody się od razu obniży i nie będzie to już wrzątek.
@katinka: "Vitamin C is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air. For retention of vitamin C in cooked foods, it is recommended that foods containing vitamin C be cooked as fast as possible with less heat and small amount of water" za Igwemmar i in. (2013).
@sporysz: I gdzie tutaj jest o wrzucaniu na wrzątek?

Pisze, żeby gotować mało wody i jak najkrócej, a wrzucenie na wrzątek nie powoduje szybszego ugotowania ziemniaka. Jedyne, co się szybciej ugotuje, to zewnętrzna warstwa, ale żeby dogotowały się do samego środka muszą i tak swoje w wodzie wybulgotać. Dlatego powinno się po prostu przykryć garnek pokrywką (ugotują się szybciej, w mniejszej ilości wody i ograniczy się dostęp powietrza).
@katinka: najważniejsze by Ci smakowało. ostatecznie podaję artykuł, w którym stwierdzono, że gotowanie w gorącej wodzie powoduje mniejsze straty witaminy C w ziemniaku, niż zalane zimną wodą: Ilow i in., 1995.
zrobisz z tą wiedzą co zechcesz, choć zapewne nic.