Wpis z mikrobloga

@Waleczny_ramol: ja gotuje ziemniaki tak jak makaron - od wrzatku (czasem jak ziemniaki sa duze to kroje je na mniejsze kawałki. Dostają szoku termicznego i to co najlepsze na w sobie ziemniak zostaje w środku. Nie zapomnij posolić wody :P)
  • Odpowiedz
@Waleczny_ramol: Ja mam rację, nie widziałam jeszcze żeby ktokolwiek gdziekolwiek wrzucał ziemniaki do wrzątku. Po pierwsze "ścięcie" ma sens jedynie przy smażeniu, jeżeli nie chcemy, żeby z wnętrza mięsa uciekła woda i było suche i twarde. Jak gotujesz w wodzie, to woda ci nie ucieknie, bo niby jak? Poza tym ziemniak nie ścina się po wpływem wysokiej temperatury.
  • Odpowiedz
@Waleczny_ramol: do gotującej się wody. byłem jakiś czas temu na wykładzie o zawartości różnych składników odżywczych w ziemniaku, w zależności od sposobu przygotowywania. wrzątek przodował (m.in. jeśli chodzi o zawartość wit. C), jednak i tak najwięcej składników jest już usuwanych ze skórką.
  • Odpowiedz
@katinka: chce wiedzieć jak zjeść zdrowiej. Jem ziemniaki bardzo często i lubie je w mundurkach, w formie puree itd. Ale wczoraj uderzyło mnie to, że nie znam odpowiedzi na tak prozaiczne pytanie... Po prostu ziemniaka do obiadu umiem ugotować, spokojna głowa. Logiczne mi sie wydawało żeby wrzucać do wrzątku i nie kroić (szczegolnie ze dzis spokojnie sobie można wybrać ziemniaki o równych rozmiarach). Ale nie znam się na obróbce termicznej na
  • Odpowiedz