Wpis z mikrobloga

@Waleczny_ramol: Ja mam rację, nie widziałam jeszcze żeby ktokolwiek gdziekolwiek wrzucał ziemniaki do wrzątku. Po pierwsze "ścięcie" ma sens jedynie przy smażeniu, jeżeli nie chcemy, żeby z wnętrza mięsa uciekła woda i było suche i twarde. Jak gotujesz w wodzie, to woda ci nie ucieknie, bo niby jak? Poza tym ziemniak nie ścina się po wpływem wysokiej temperatury.
@katinka: chce wiedzieć jak zjeść zdrowiej. Jem ziemniaki bardzo często i lubie je w mundurkach, w formie puree itd. Ale wczoraj uderzyło mnie to, że nie znam odpowiedzi na tak prozaiczne pytanie... Po prostu ziemniaka do obiadu umiem ugotować, spokojna głowa. Logiczne mi sie wydawało żeby wrzucać do wrzątku i nie kroić (szczegolnie ze dzis spokojnie sobie można wybrać ziemniaki o równych rozmiarach). Ale nie znam się na obróbce termicznej na