Wpis z mikrobloga

Coraz gorzej..

Papież Franciszek ogłosił Bulle z okazji nadzwyczajnego roku miłosierdzia. Ten dokument można streścić w kilku punktach:

1. Zajadła obrona Vaticanum II.

2. Teza ze KK zapomniał czym jest miłosierdzie.

3. Pytanie kim będą tzw. misjonarze miłosierdzia, którzy będą odpuszczać szczególnie ciężkie grzechy zastrzeżone dla stolicy apostolskiej. Czy tez będą odpuszczać grzechy schizmatyckim biskupom wyświęcającym kobiety na księży czy błogosławiącym związki homo?

4. Zachęta do ,,głębszego" ekumenizmu. Szczególnie wzruszające sa fragmenty o bożku allahu, który tez rzekomo jest dobry i miłosierny.

http://pl.radiovaticana.va/news/2015/04/11/papieska_bulla_„misericordiaevultus”-_tekst/1136093
#katolicyzm #chrzescijanstwo #wiara #tradycja #religia #kosciol
  • 10
@PatologiiZew: :( wiesz, odechciewa mi się, a dziś jeszcze dowiedzialem się o katolicko-zielonoświątkowej konferencji z udzialem Ulfa Ekmana, no masakra co się dzieje..

(jestem przeciwnikiem ekumenii i nie wiem co widzą w takich spotkaniach ludzie z zielonych, tak dla jasności, sam jestem protestant)
@ProjektZ: nie, to jest zwiedzenie, kiedy ramię w ramię jesteś z ludźmi, którzy głoszą "innego" Jezusa, zresztą tak jest w biblii napisane dosłownie....a to prowadzi niestety do antychrysta, którego wszyscy będą wywyższać jako Boga,, do światowej religiii

zresztą, przecież JP2 uczynił bardzo wiele w kierunku stworzenia uniwersalenj religii, to on zrobił spotkanie w Asyżu, gdzie poganie, czarownicy itp modlili się ramię w ramię z katolikami...widzisz? tam nie jest głoszony ten sam
@niose2: ojoj, nawet nie załapałem, że chodzi wam o ekumenizm w takiej czystej postaci. Przepraszam, moje niedociągnięcie. Z drugiej strony wierzymy w jednego Boga i jeśli miałoby to prowadzić po prostu do dobrych stosunków i zrozumienia, ale przy zachowaniu odrębności - to jestem jak zwykle za.

uczynił bardzo wiele w kierunku stworzenia uniwersalnej religii

Jednak stanowczo podkreślam, że przesadzasz w kwestii Jana Pawła II, głoszenie Chrystusa każdemu, przynajmniej próba to nasz