Wpis z mikrobloga

jest napisany w php...i co teras? Myślałeś ,że zhakowałeś wypok i zobaczysz w konsoli kod php? :D

@PanDziobaku: nie chciałem się dowiedzieć jaki jest opis, na jakich zasadach to działa/jak to jest zrobione/reguły działania itp. ;d
@PanDziobaku: teraz konkret pytanie; wykop wykonuje pewne akcje jak odznaczenia wynikające z pewnych działań
te prostsze jak np. odznaczenia za lata na wykopie wynikające z daty serwera (chyba)
i te trudniejsze jak np. odznaczenia "złotousty" przyznawane za napisanie wysoko plusowanych komentarzy: więc z tego co piszesz ta "tajemnica" jest zapisana na wykopie tak żeby nie można było jej odczytać?
@Blackman: tak :)
Wszelkie informacje znajdują się w bazie danych i wykop (w sensie aplikacja po stronie serwera) okresowo analizuje bazę w celu sprawdzenia czy użytkownik X spełnia warunki jakiegoś otrzymania odznaczenia i jeśli spełnia to je wyświetla w przeglądarce (wyświetla obrazek reprezentujący spełnienie warunku ) :) (tak w skrócie)
@PanDziobaku: sprytne to php pokazuje tylko efekty nie reguły działań ;p (jesli nic nie mylę)
, ale okres "rozliczeniowy" na wykopie to 3mc co nie? więc jesli u kogoś naliczyłem się 1000 plusów w ciagu miesiąca z komentarzy do znalezisk a odznaczenie dostał 3 tyg temu to:
potrzeba mniej niż 1000 plusów z komentarzy do znalezisk żeby wykop przyznał odznaczenie "złotousty"
#tegarozkmina
@Blackman: Mówiąc w skrócie, to co widzisz to kod HTML/CSS generowany przez, podejrzewam, skrypty PHP wykonywane przez serwer. PHP to język server-side, czyli właśnie wykonywany przez serwer, a nie przez komputer klienta (Twój i każdego z odwiedzających wypok), więc jego kodu nie możesz obejrzeć nie mając dostępu bezpośrednio do plików na serwerze. Możesz obejrzeć jedynie efekt działania skryptów, które na podstawie akcji podejmowanych przez użytkownika, ustawień jego przeglądarki itp. dynamicznie
@Blackman: rzeczy które dzieją się w przeglądarce nie powinny być możliwe do zmanipulowania o ile autor aplikacji sam sobie tego nie życzy :)
A jak dokładnie działają mechanizmy wykopu to już tylko oni wiedzą :) My możemy się tylko domyślać :)
@kitke: Wiesz jak wyłączam quickjave to nic mi na wykopie nie działa więc początkowo domyślałem się że działanie strony wykop to połączenie javy z działaniem php które dynamicznie tworzy kod html (stąd początkowo dodałem te tagi)

@PanDziobaku:

rzeczy które dzieją się w przeglądarce nie powinny być możliwe do zmanipulowania o ile autor aplikacji sam sobie tego nie życzy :)

Skoro mam okazje to jeszcze się zapytam o coś drugiego
Grałem