Wpis z mikrobloga

Co tam może być szkodliwego? Normalny makaron, trochę tłuszczu, przyprawy


@Coolek: mąka pszenna,
tłuszcz roślinny,
tapioka (używana do zagęszczania sosów, musów; nie zawiera glutenu ani cholesterolu; niewielka zawartość białka oraz lekkostrawnych węglowodorów; produkt skrobiowy otrzymany z manioku),
skrobia modyfikowana — E1420 (środek żelujący, zagęszczający oraz stabilizujący; w dużych ilościach powoduje biegunkę),
cukier,
stabilizatory:
tri fosforan pentasodowy — wiążąc się z wapnem, powoduje zmniejszenie gęstości kości
@normanos: w dodatku tylko jedna czy dwie substancje w opisywanym tekście są oznaczone jako "takie, które mogą być szkodliwe". #!$%@? jak się nawet za dużo wody opijesz to tez możesz umrzeć.

Problem jest taki, że żeby doświadczyć tych negatywnych skutków spożywania "substancji w dużej ilości" to musiałbym jeść tych zupek po 400 dziennie.
@Coolek: @carving85: @Coolek: @iwarsawgirl: OCZYWISCIE ze raz nie zaszkodzi, wszystko co jest sprzedawane teraz ma dopuszczalne wartosci w swoim produkcie. Gorzej, że niektorzy tak sie odzywiaja, ze dziennie sumujac te swoje produkty znacznie przekraczaja dopuszczalne normy i co gorsza robia to codziennie.