Wpis z mikrobloga

1. Składnik (na dwie foremki - ok. 21x11x6 cm)i:
- mąka (1 i 1/4 kubka)
- ćwierć łyżeczki soli
- 1/2 kubka cukru
- 1/2 kubka mleka
- ok 5dag drożdży
- 2 jajka
- 1/3 kostki masła
- 1/2 łyżki oleju
- wanilin (dla aromatu/smaku, ew. cukier wanilinowy)
- ok. garści rodzynek
2. Do dużego garnka przesiać mąkę, dodać sól.
3. Do małego garnka odsypać z łyżkę cukru, dodać mleka, drożdży i delikatnie podgrzać. Odstawić na 5 minut.
3. rodzynki przebrać i sparzyć (zalać wrzątkiem, odczekać chwile i przelać zimną wodą).
4. Do miseczki wsypać resztę cukru, dodać jajka i dobrze ubić trzepaczką (biała masa z pianką).
5. Do dużego garnka dodać wanilin/aromat/cukier wanilinowy, prawdziwą wanilię - według uznania, lub inny ulubiony zapach.
6. Następnie dodać wszystkie składniki: podgrzane drożdże, ubite jajka i roztopione wcześniej i ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
7. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
8. Przełożyć ciasto do foremek (maksymalnie do ich połowy wysokości), wcześniej dobrze posmarowanych olejem i delikatnie posypanych kaszą manną lub odrobiną mąki. Znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
9. Wstawić do rozgrzanego do 150°C piekarnika, chwile odczekać i podnieść temperaturę do 200°C na 10 minut, a następnie piec kolejne 30 minut w 170-180°C.
10. Uwaga!
A. Kontroluj temperaturę piekarnika, bo np. mój za szybko się rozgrzewa i przypieka ciasto za mocno.
B. Nie otwieraj drzwiczek na początku pieczenia bo ciasto osiądzie. Nie ruszaj nim też gwałtownie, gdy wkładasz foremki do piekarnika.
C. Sprawdź czy ciasto dobrze się piecze w środku za pomocą drewnianego patyczka nakłuwając głęboko. Jeśli nie przykleja się do niego i patyczek jest suchy to jest ok! :P
D. Jeśli pieczesz w foremce o kształcie tradycyjnej babki, możesz polukrować ją cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny (dobierz proporcje by nie było za rzadkie - np. szklankę cukru, sok z 1/2 cytryny). Ozdoby według uznania!!! :))
SMACZNEGO!!!!!
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #wielkanoc #ciasto
Pobierz Nicy - 1. Składnik (na dwie foremki - ok. 21x11x6 cm)i:
- mąka (1 i 1/4 kubka)
- ćw...
źródło: comment_981KQoiUgachFQX1Kmm8z6CPZ5B9LPwb.jpg