Wpis z mikrobloga

Czy wlanie butelki syropu klonowego zamiast glukozy przy butelkowaniu da mi cokolwiek poza stratą butelki syropu klonowego? Myślę o red ale, które podbiłbym właśnie czymś słodkawym, a syrop czy miód są w pełni fermentowalne, więc nie ma sensu ich dawać w trakcie warzenia... prawda?

#piwowarstwo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jcollier: a jak chcesz wyliczyć ilość tego syropu do refermentacji? Skąd wiesz ile cukrów fermentowalnych znajduje się w syropie? Bez tej wiedzy albo nie nagazujesz właściwie piwa albo otrzymasz granaty
  • Odpowiedz
@grymberg: Czytałem, że syrop klonowy ma 70blg, poza tym niekoniecznie chciałbym bardzo nagazować p--o. Wątpię, że syrop może mieć większą zawartość cukru niż cukier, więc szczerze wątpię w możliwość powstania granatów.

@LowcaAndroidow: Tego się właśnie obawiam. Wiem, że ludzie potrafią pasteryzować p--o, dodawać miód i dopiero wtedy sztucznie nagazować, ale trochę to przerost formy nad treścią. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz