Wpis z mikrobloga

@DaewooWarteGrzechu: Książka Wandy Półtawskiej: I boję się snów. Autorka była więźniarką obozu koncentracyjnego w Ravensbrück, gdzie Niemcy przeprowadzali na niej oraz na innych kobietach, w większości Polkach, eksperymenty medyczne. Po powrocie męczyły ją wspomnienia i ktoś jej poradził, żeby je spisała. Po kilkudziesięciu latach spisane wspomnienia zostały wydane. Przed przeczytaniem myślałem, że będzie to książka dołująca, ale okazała się książką raczej dającą nadzieję, pokazującą pewną ważną prawdę o człowieku, o
0zerro0 - @DaewooWarteGrzechu: Książka Wandy Półtawskiej: I boję się snów. Autorka by...

źródło: comment_W8VpU8olHKXDtqtJrLOw6BYflCDlKjnN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nowy wspaniały świat

@czlowiekproso: często pytam nowo poznane osoby co sądzą o tej książce i prezentowanej w niej rzeczywistości. Dość ciekawy punkt odniesienia, zwłaszcza, że stoję po tej mniej popularnej stronie barykady i w zasadzie przekonują mnie argumenty ZA takim systemem.

@hazawwin: próbowałaś powyższego? Podobna linia, a w zasadzie jakby opozycja do Orwella.
  • Odpowiedz
@DaewooWarteGrzechu: Gustaw Herling-Grudziński "Inny Świat". Musiałem tę książkę przeczytać w gimnazjum "za karę". Byłem na to zdecydowanie za młody i niegotowy na obraz jaki książka przedstawiła. Po przeczytaniu nie czułem się jakby mnie ukarano a wręcz jestem wdzięczny nauczycielowi za "rekomendację".
  • Odpowiedz