Aktywne Wpisy

ly000 +70
Próbuję zrozumieć co takiego ludzie widzą w typowym nowym budownictwie i nie rozumiem tego. Tak, tak, niech sobie każdy buduje i mieszka gdzie chce, no ale zebrało mi się na narzekanie.
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
Ludzie w szczerym polu budują domki wielkości mojego garażu w kształcie czegoś, co kiedyś można było nazwać domkiem letniskowym i jeszcze nagrywają filmiki na youtube jacy to znawcy budownictwa są i jakie to doświadczenie mają, bo wybudowali domek 90-120 m2.
Czy
źródło: image
Pobierz
mlody_sarmata_ +236
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Mogę zrobić procedurę, że po otrzymaniu ID rodzica, query mi zwróci tabelkę z jedną kolumną varchar(45) i tyle ale mam wtedy dużo zapytań bo najpierw biorę wszystkich rodziców, a później dla każdego z nich pytam o tę procedurę... dlatego nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.
Z drugiej strony jak dam JOIN to dostanę wieeelką tabelę z danymi rodzica powtarzanymi np. 100 razy... oczywiście sobie tam w programie wywalę co niepotrzebne ale nie wiem co lepiej... A czy B? chyba, że jest jeszcze jakaś trzecia opcja... :P
U mnie w pracy mamy
temp table, do którego wstawiamy dane rodziców i potem wysyłamy do klienta najpierw wszystkie dane rodziców, a potem joina "id rodzica" z danymi dziecka, a klient robi joina na danych korzystając z sortowania kubełkowego.Sprawdza się przy przepustowości połączenia baza-klient rzędu 50kB/s (niska jakość rozwiązania oferowana przez Microsoft Azure).
@Taczi: z distinct mam jedną listę, a potrzebuję osobnej listy dla każdego rekordu.
@Ginden
źródło: comment_GXnNvOY55awYvGiQoYTZt0howl6Hz71o.jpg
PobierzJeżeli jakiś agregat i idziesz w stronę hurtowni danych, to opcja nr 1, hash-join'y, parallelism etc.
Jeżeli chcesz z takimi danymi coś w międzyczasie zrobić, to pozostaje tylko opcja nr 2.
Jeżeli ma to być system OLTP (zwykły, operacyjny), to opcja nr 1 i upewnienie się, że indeksy są wszędzie tam, gdzie trzeba.
CREATE TABLE #tempmeetings (idMeetings INT, name VARCHAR(45), date DATE);INSERT INTO #tempmeetings SELECT idMeetings, name, date FROM Meetings;
SELECT * FROM #tempmeetings;
SELECT * FROM Topics WHERE Meetings_id IN (SELECT idMeetings FROM #tempmeetings);
Można zmienić tu kilka rzeczy, np. próbować użyć JOIN zamiast WHERE lub EXISTS zamiast IN, ale to już zależy od konkretnego przypadku.
Z drugiej strony, osobne pytanie dla każdego rekordu Meetings spowolni cały proces
Wszystkie joiny zawsze zwrócą Ci dużo danych.