Wpis z mikrobloga

Sklepy astronomiczne i Baader mnie znienawidzą (ʘʘ)

Gdyby ktoś się chciał skusić na zakup folii Baader Planetarium ND5 do piątkowych obserwacji zaćmienia, nieśmiało informuję, że w cenie kawałka folii 10x10 możecie mieć mniej-więcej 10 szkieł spawalniczych, dostępnych w większości marketów budowlanych. Jak się jeszcze doliczy koszt przesyłki, dodatkowo wyjdzie parę szkieł więcej.

Jeżeli komuś nie przeszkadza zielone (najczęściej; rzadziej niebieskie/szare) zabarwienie, szczerze polecam. Tylko przy kupnie sprawdźcie jak ciemne jest szkło: DIN 10-13 powinno być dobre.

W załączniku drobny przykład, jak działa takie szkło: Żarówka 1000 lm w pokoju, potraktowana szkłem DIN 10:
- ISO 200
- 13 sekund (!) naświetlania
- F/5.6
- RAW >> zmiana rozmiaru >> JPG, żadnej innej obróbki.

#astronomia #zacmienieslonca #cebuladeals
teh_m - Sklepy astronomiczne i Baader mnie znienawidzą (ʘ‿ʘ)

Gdyby ktoś się chciał...

źródło: comment_gUnHjvCWrgu37QWosNhii2DyPCUoG06r.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wydmuszka: Nie bardzo. Mają ograniczone rozmiary, ciężko je zamontować na teleskopie, w dodatku to jest szkło robione na skalę przemysłową, więc ma swoje własne niedoskonałości, zniekształcenia, etc. Albo inaczej - to jest tak, jakbyś ustawił teleskop w mieszkaniu i patrzył w niebo przez okno.

Wpis kierowałem głównie do tych, którzy chcieliby na słońce popatrzeć bez żadnych przyrządów optycznych, bo do takiego celu takie szkła nadają się idealnie.
  • Odpowiedz