Wpis z mikrobloga

Drogie mireczki - jako, iż najprawdopodobniej niedługo przeprowadzam się do #gliwice - co jest tam wartego uwagi, jakie miejsca odwiedzić, co należy do 'mustsee' (włącznie ze sklepami, w których warto robić zakupy - albo galerie itd)?
No i pytanie nr 2 : gdzie najlepiej szukać kawalerki bądź małego mieszkanka? :) Najlepiej okolice ul. Generała Andersa (swoją drogą, jest to jakaś dzielnica czy raczej w gliwicach nie ma takiego podziału?).
Z góry dziękuję!
  • 16
@RoBN: A szukasz nowego / z wtórnego, kupić / wynająć?
Mustsee? Chyba palmiarnia. I oczywiście wieża radiowa. Ale poza tym to nie wiem, czy jeszcze jest coś ciekawego. Może jak nowy dworzec będzie...
Sklepy - EC omijaj - takie niby cudo, a po SCC można dłużej chodzić i przynajmniej nie trzeba nosa wytykać. Choć ja nie wiem, jak można mieć przyjemność z chodzenia po jakichkolwiek sklepach tylko dla zwiedzania ;p
@Dzyszla: Wynająć, ważne by nie było zbyt duże, tylko dla jednej osoby.
Będę musiał odwiedzić miejsca, które wypisałeś, dzięki :)
A o sklepy nie chodziło mi o zwiedzanie, tylko gdzie warto robić zakupy :P Chodzi mi głównie o jakieś mniejsze lokalne sklepy, niż sieciówki.
EDIT : tzn nie chodzi o to, by nie było zbyt duże - a po prostu cenowo kuszące :P Ale tanie = małe
@RoBN: A, to omijaj Sośnice, Ligotę - tutaj nic nie znajdziesz, a jak znajdziesz to drogo. Może coś bliżej centrum lepsze na zakupy. Koło politech już lidl czy biedronki się znajdą.
A z mieszkaniem to nie pomogę - to też zależy od tego, czy wolisz blisko na dyskę, czy do lasu ;)
Do lasu z pewnością :)
No ale ważne bym nie musiał daleko na ul.Andersa jeździć, bo raczej będę jeździł rowerkiem - a jazda w zimę nie sprawia mi przyjemności :P
@RoBN Fajne dzielnice: Waryńskiego, Sikornik, Gwardii Ludowej, Obrońców Pokoju, centrum. Pato masz na Sośnicy, Łabędach zwłaszcza "stare" okolice tych dzielnic są #!$%@?. Na pytanie w tych okolicach i na Koperniku "za kim?" odpowiadaj Górnik , w reszcie Gliwic raczej Piast.
Z ciekawszych miejsc na zakupy są 3 większe- Arena, koło Gwardii Ludowej, Forum (jest cinema city i siłownia) w centrum i Europa Centralna za Sośnicą.
Z atrakcji, palmiarnia, stadion Piasta Gliwice, radiostacja,
@RoBN: Że też nikt o trójkącie nie wspomniał, tam też bym mieszkania nie szukał. Na wykopie ktoś chyba pisał kiedyś, że nie jest tak źle, a znam parę ludzi stamtąd to wyglądem odstraszają i twarz myślą nieskalana. Mam na myśli ul.Chorzowska, Zabrska, Błogosławionego Czesława i okolice. Trynek też moim zdaniem różnie, jakbym miał możliwość to w wieżowcach na Żwirki, Zubrzyckiego, Lotników bym mógł mieszkać, ale już kamienice na Pszczyńskiej albo Rybnickiej
@Krzych19888: Super odpowiedź, bardzo Ci dziękuję. Będę musiał spisać sobie wszystkie miejsca, które każdy po kolei wypisał i chyba mapkę sobie zrobię ( ͡º ͜ʖ͡º)
Poważnie nadal pytają 'za kim?'? Myślałem, że to już odległa przeszłość ;o

@dropz: Zaraz się odezwę :)

@akordeon: Super, dziękuję za odpowiedź :) Tak jak wyżej - sporo logistycznej pracy przede mną :D
Chciałem właśnie zapytać do jakiej dzielnicy
@RoBN: a ja ci polece kopernik. Osiedle genialnie skomunikowane, las, kąpielisko, basen, zadbane jak na blokowisko, bezpieczne, gdzie nawet o 2 w nocy masz autobus minimum raz na pół godziny. Nie polecam sikornika i łabęd. Obroncow pokoju fajne, ale słaby dojazd.