Wpis z mikrobloga

Takie pytanie: Czy uważacie, że Wrocław to obecnie nadal Śląsk? Czy nie kłuje w uszy sformułowanie "Mam jutro pociąg z Warszawy na Śląsk" "O, a gdzie dokładnie?" "Do Legnicy". Mnie nie, ale chciałbym poznać wasze zdanie. Czy o nazwie danego miejsca decydują mieszkańcy, czy historia? Krzyżacy wytępili Prusów, ale tamte tereny przez setki lat były jeszcze nazywane Prusami. Czy gdyby Czesi skolonizowali Bawarię, to nie byłaby to już Bawaria?

#rozkmina #slask #wroclaw
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@drsadam: Tylko operowwnie terminami Dolny Śląsk i Górny Śląsk, przy czym sam Śląsk to ten Górny. Nikt nie utożsamia Wrocławia, Legnicy, Jelcza czy Oławy ze "Śląskiem" czyli górnikami, węglem itd.
  • Odpowiedz
@drsadam: Wrocław od zawsze jest stolicą całego Śląska jeżeli weźmiemy pod uwagę krainę historyczną, natomiast w związku z podziałem administracyjnym większość ludzi jako Śląsk rozumie przede wszystkim teren obecnego województwa śląskiego.
  • Odpowiedz
@drsadam: Śląsk to kraina geograficzna jak już niektórzy tutaj podali (z mapkami), i nie obejmuje ona takiego Sosnowca na przykład. Boli jak media podają, że "w Sosnowcu na Śląsku", kiedy jedyną poprawną formą w tym przypadku jest "w Sosnowcu w województwie śląskim". A Wrocław to Śląsk.
  • Odpowiedz