Wpis z mikrobloga

Takie pytanie: Czy uważacie, że Wrocław to obecnie nadal Śląsk? Czy nie kłuje w uszy sformułowanie "Mam jutro pociąg z Warszawy na Śląsk" "O, a gdzie dokładnie?" "Do Legnicy". Mnie nie, ale chciałbym poznać wasze zdanie. Czy o nazwie danego miejsca decydują mieszkańcy, czy historia? Krzyżacy wytępili Prusów, ale tamte tereny przez setki lat były jeszcze nazywane Prusami. Czy gdyby Czesi skolonizowali Bawarię, to nie byłaby to już Bawaria?

#rozkmina #slask #wroclaw
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drsadam: to zależy. świetnym przykładem jest USA. z tego co się orientuję to część stanów w Stanach czerpie swą nazwę z języka Indian, a część to przecież typowy kolonializm. Mnie nie razi sformułowanie Śląsk i nie widzę powodów dla, którego miałoby razić. Przecież i po niemiecku i po łacinie Śląsk to nadal Śląsk.
  • Odpowiedz
@drsadam: Mieszkałem i pracowałem kilka lat w Katowicach i po przeprowadzce do Wrocławia dla znajomych z pracy byłem (czasami nadal jestem) "ten ze Śląska". Chyba w języku potocznym się utarło, że Śląsk = Górny Śląsk.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: bo wszystko sie pomieszało przy reformie administracyjnej gdy politycy kreślili linie województw na mapie z myślą o politycznych interesach a nie realnym poczuciu przynależności regionalnej.
  • Odpowiedz
@drsadam: Kurde, ale mape gdzie nie ma połowy 74 jako śląska a jest jakaś Zielona góra to sobie mogłeś odpuścić, bo to jest sztuczny podział wg. geografii nie ludności :D Mentalnie śląsk sie kończy gdzieś w linii Wałbrzycha, a dane geograficzne nic tu nie potwierdzą.
  • Odpowiedz