Wpis z mikrobloga

Znajdzie się na mikroblogu ktoś, kogo pasjonuje podróżowanie (szczególnie tanie linie lotnicze, okazje, autostop, weekendowe podróże na ~2 dni, żeby zobaczyć jak najwięcej miast/państw na świecie, organizowanie całego wyjazdu samemu, a nie wakacyjne wyjazdy z biurem podróży, przewodnikiem, który Cię prowadzi za rączkę i cenami z kosmosu)? Bo powiem szczerze, ze męczy mnie już siedzenie na dupie w domu, to, że najdalej od Polski byłem a Austrii, Niemczech czy Luksemburgu i to ładnych kilka lat temu z rodzicami i chciałbym ruszyć dupę i trochę popodróżować, ale najtrudniej jest zacząć - znacie jakieś dobre strony o budżetowym podróżowaniu, z poradami, blogi osób, które tak podróżują okazjami, lub sami podróżujecie i macie jakieś rady jak zacząć - gdzie polecacie się wybrać, czy ciężko jest z noclegiem, gdzie i jak szukać okazyjnych cen np. na loty? I co sądzicie o podróżowaniu samemu? Mi samemu ciężko byłoby się przełamać i myślę, że bardziej optymalnie było by podróżować tak we dwie osoby, ale wydaje mi się, że ludzie ogólnie chyba nie są skłonni na takie budżetowe i czasami spontaniczne podróżowanie i wcale nie łatwo jest znaleźć kogoś, kto też by chciał w ten sposób podróżować... #tldr #podroze
  • 17
  • Odpowiedz
@razov: ja tak mogę podróżować ale to jak zrobi się nico cieplej i będzie można spać pod namiotem.. bo couchsurfing nie zawsze wypala.. odezwij się za miesiąc może pół miesiąca :D
  • Odpowiedz
@Aerials: Tak, to jedna z opcji na nocleg, zastanawiałem się też, czy złym pomysłem nie były by jakieś hostele etc (pokoje wieloosobowe), żeby portfela nie uszczuplać za bardzo
  • Odpowiedz
@razov: Ja bym się znalazła, ale nie chciałabym podróżować tylko we dwie osoby; fajnie, jakby znalazły się jeszcze jakieś osoby.

No i pracuję + studiuję, więc żadne takie hop-siup, tylko najpierw poważne dogadanie się ze wszystkim, ustalenie terminu, żeby na spokojnie pozbierać na to forsę i hej, przygodo, trwaj. :)
  • Odpowiedz
@razov: Couchsurfing ma te zalety, że po pierwsze (teoretycznie) nocleg masz darmowy, po drugie możesz znaleźć sobie nie tylko kanapę, ale też osoby chętne do pokazania Ci miasta i miejsc, do których normalnie byś nie dotarł
  • Odpowiedz
@razov: couchsurfing :) koniecswiata.net i autostopem.net :)) ja dużo podróżuje na stopa i tylko raz jechałam sama z Włoch do Poznania,więc generalnie nie polecam ;) może facetowi byłby łatwiej, ale z kimś zawsze jest lepiej, można się wymieniać kto gada z kierowcą itp. najłatwiej na zachód, po autostradach jeździć i łapać na stacjach benzynowych(podchodzić i pytać po prostu ;)) wystarczy trochę odwagi, z każdym kolejnym sukcesem ma się jej coraz więcej
  • Odpowiedz
@Aerials: @gwiezdna: Couchsurfing wydaje się być bardzo fajną opcją, ale jak jest z dostepnością "hostów" (tak to się nazywa?) Raczej ciężko jest akurat coś znaleźć, czy jest to raczej popularnie?
  • Odpowiedz
@razov: Preferuje Turystykę rowerową i chętnie bym się gdzieś wybrał gdzieś a najlepiej na Bałkany; Serbia, Bośnia, Kosowo. Można powiedzieć że własnie planuje trasę i pomysły biorę z różnych forum akurat przegladałem to :

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7804.0

https://picasaweb.google.com/112191892990968867046/SerbiaBosnia?noredirect=1#

I jest to kolejny gwóźdź przybity do trumny w sprawie by jechać na taką wyprawę
  • Odpowiedz
@razov: popularne :) ciężko w sezonie np. w takiej Barcelonie, ale już np. 30 km od miasta jest zawsze luzik :) dobrze mieć dużo czasu na to, stop jest nieprzewidywalny. a gdzie chcesz jechac? ja bym chciała w maju do Tallina, ale nikt z moich znajomych nie chce
  • Odpowiedz
@razov: Nie wyjeżdżałam jeszcze na couch, ale bardzo wiele moich znajomych owszem (zwiedzili naprawdę sporo miejsc za małe pieniądze). Z hostami nie powinno być problemu, znajdź kilka opcji, poczytaj recenzje (każdy ma inny system, niektórzy np są chętni do udostępnienia noclegu, ale do spędzania czasu razem już niekoniecznie :)), zapytaj czy będą wolni w danym okresie. Kolega raz miał problem, bo host odwołał spanie dosłownie w ostatniej chwili (ale faktycznie miał
  • Odpowiedz
@gwiezdna: Ja jak pisałem chcę zadebiutować w dziedzinie podróżowania i nie mam jeszcze konkretnego celu - aktualnie przeglądam fora, blogi itp. o podróżowaniu i coraz bardziej utwierdzam się w tym, żeby zrobić ten pierwszy krok i zacząć jeździć/latać po świecie
  • Odpowiedz
@razov: no to do dzieła ;) ale poczekaj na lepszą pogodę, jak dla mnie nawet kwiecień to za wcześnie na większe podróże (wiem co mówię, nie raz ubolewałam gdzies w jakimś obcym mieście, ze mam tylko śpiworek) aaa bo właśnie. ja jeszcze często śpię po prostu gdzieś w odludnym miejscu w śpiworku :D
  • Odpowiedz
@Aerials: Aktualnie planuję w najbliższym czasie zarobić pieniądze, które mi się przydadzą na wyjazd, a jak będzie trochę cieplej to myślałem o tanich liniach (Ryanair, Wizz) i jakimś europejskim mieście na początek (Jakiś czas temu ryan miał tanie loty do np. Bergamo, ale teraz cena widzę trochę wzrosła i się nie opłaca.. Nie mam jeszcze konkretnego celu, dlatego szukam stron o podróżowaniu, gdzie znajdę jakieś informacje o miejscach, które warto tanio
  • Odpowiedz
@razov: jeżeli nie możesz się przemóc do podróżowania samemu, to zacznij może od własnego miasta? Często myślimy o podróżach zagranicznych, wielkich wyprawach, zabytkach itp. a nie znamy dobrze oferty turystycznej miasta, w który mieszkamy. Ja po kilku podróżach stwierdziłem, że może warto zacząć odkrywać Warszawę i robię to do dziś i jeszcze mnie zaskakuje :)

Co do stron to polecam lastminuter.pl i fly4free.pl. Na pierwszej są oferty biur podróży, ale w
  • Odpowiedz