Wpis z mikrobloga

Dziś 23 dzień prac nad grą. Ostatnie dwa dni, to głównie zabawa związana z problemami po upgradzie #unity3d do wersji 5.0. Po konwersji projektu okazało się, że kod odpowiedzialny za przeciąganie (drag and drop) obiektów średnio działa. Co ciekawe jakość odtwarzanych audio spadła do tragicznego poziomu (pomimo ustawienia Quality na 100%) – ciągłe trzaski zupełnie jak gdyby materiał pochodził z winyla. Pomogło usunięcie muzycznych assetów, a w praktyce podmienienie ich tymi samymi plikami (Assets -> Refresh nie pomagało). Mam nadzieję, że komuś przyda się ta informacja. No i oczywiście konwertując swoje projekty do 5.0 pamiętajcie o backupie (ʘʘ)

POSTĘP PRAC
Do końca prac związanych z levelami zostało zaledwie 5 poziomów. Niby niedużo, ale przy opracowywaniu tych większych i trudniejszych trzeba je wielokrotnie testować, by upewnić się, że do mety nie da się dojść w zupełnie inny, znacznie krótszy i prostszy od planowanego przeze mnie, sposób. Niejednokrotnie dopiero po paru dniach i pomocy innej osoby odkrywałem zupełnie nowy i banalny sposób. Wydaje mi się, że na tę chwilę 23 przygotowane poziomy są jednak solidnie sprawdzone.

BETA (WEBDEMO)
W związku z tym udostępniam betę (webdemo) z wybranymi poziomami.

BETA (ANDROID)
Jednocześnie poszukuję osób chętnych do testowania wersji na Androida. Głównie chodzi tu o wydajność, która – mam taką nadzieję – powinna być przyzwoita. Z ciekawostek: po przejściu na Unity 5 zaobserwowałem wzrost wydajności na słabiutkim Galaxy Tabie 3 Lite z ok. 12 do 15 fps. Wciąż jest nieciekawie, ale to wzrost wydajności o 25%!

Plik .apk można pobrać tutaj. Powinien także działać skrócony link do wpisania bezpośrednio w przeglądarce (choć na moim GT niczego nie otwiera ( ͡° ʖ̯ ͡°)): bit.ly/1A0uWjd

Od razu może wytłumaczę się z uprawnień aplikacji ;) Jedynie pełny dostęp do internetu ze względu na implementację (niedostępną tutaj) funkcjonalności Gry Play (achievementy, etc.). Daję słowo pomarańczki, że gra nie wykradnie żadnych danych z waszego telefonu/tabletu :) Osoby, które zdecydują się na pomoc w testach proszę o podanie (może być w komentarzu) modelu urządzenia i średniej ilości fps podczas gry (wyświetlana w lewym górnym rogu ekranu) oraz, o ile to możliwie, zamieszczenie screena z gry – prawdopodobnie zależnie od urządzenia gra może wyglądać lepiej/gorzej i chciałbym to sprawdzić. Z góry dzięki.

#gamedev #sprojectkodzi
s.....t - Dziś 23 dzień prac nad grą. Ostatnie dwa dni, to głównie zabawa związana z ...

źródło: comment_gl7W18Urv9aGmxikQm6El8IEVaL1A9F8.gif

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@sproject: Bardzo fajnie to wygląda, ale rzeczywiście musisz jeszcze popracować nad wyglądem, bo całość biednie wygląda, ale sam prototyp bardzo grywalny i przyjemny, jedyne co mógłbym zasugerować w kwestii rozgrywki to wstawianie płytek, otóż jeżeli wstawiamy płytkę w miejsce na którym jest już inna to nic się nie dzieje, wraca do "schowka". Mogłoby być tak, że ta którą wrzucamy podmienia tą płytkę, która jest już na miejscu. Nie wiem czy dość
  • Odpowiedz
Mogłoby być tak, że ta którą wrzucamy podmienia tą płytkę, która jest już na miejscu.

@TadeuszSynZygmunta: czaję i pomysł przedni, choć bardziej na tabletach (i ew. PC), bo na smartfonie jednak dość łatwo się pomylić, a nie chciałbym doprowadzać graczy do szewskiej pasji całkowicie przypadkowymi podmianami kafelków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sortris: super! Sam na to nie wpadłem, ale czasem ciężko jest wyjść poza własną koncepcję. W każdym razie sposób nie tak bardzo infantylny (nieraz po długim czasie zauważyłem, że wystarczą dwa kafelki, gdy do dyspozycji jest osiem lub więcej ;)), by trzeba było go blokować. Gratuluję :)
  • Odpowiedz
Koniecznie dodaj możliwość zachowania ułożenia po błędnym przejściu (żeby nie trzeba było za każdym razem układać od zera). Dodatkowo dodaj podświetlenie miejsca jeżeli płytka jest nad nim i może w nie "wpaść".
  • Odpowiedz
@chak: nie wiem czemu, ale dopiero teraz zauważyłem Twoje odpowiedzi ( ͡° ʖ̯ ͡°) Jedno i drugie uwzględnię (to pierwsze chodzi za mną już od pewnego czasu, a to drugie to fest rozwiązanie :)), a co do screena to jestem w szoku :D Nie tyle bug, co wykorzystanie danej możliwości, ale taką możliwość muszę ukrócić ;) Dzięki!
  • Odpowiedz