Wpis z mikrobloga

Są tu jakieś spece od konfiguracji sieci?
Męczę się z tym już któryś dzień bezskutecznie, więc mam nadzieję, że jakiś mirek co uważał na zajęciach z cisco albo inny informatykier mi podpowie, jak to cholerstwo podłączyć :/
Livebox - kabel -> 1szy tp wr543g --- sygnał dalej przez wifi --> 2gi tp wr543g --- kabel ---> dekoder Orange IPTV
Zeby bylo czytelniej, to infografike zalaczam.

#kiciochpyta jak to jeszcze otagować
Tagi: #komputery #sieci #siecikomputerowe #router #pomocy
Pobierz Nexiu - Są tu jakieś spece od konfiguracji sieci? 
Męczę się z tym już któryś dzień ...
źródło: comment_TSsUyIWCmXueJKJ7QCP7tST1IbcANQcr.jpg
  • 12
@Nexiu: prosta sprawa jak się ma sprzęt przed oczami. Kiedyś mirkowi pomogłem w podobnym problemie. Kwestia wyłączenia dhcp na obu tp-linkach i włączeniu trybu ap-client na drugim. Wtedy całość będzie pobierała sygnał z liveboxa. Ewentualnie robisz most wifi pomiędzy tymi dwoma tp-linkami, ale każdy ma własny dhcp. Od cholery NATów wtedy jest, ale powinno działać.
@piotreq13: a w Network WAN settings ustawiam cos, np static ip czy olewam?
Chyba nic, skoro porty lan, no ale nie znam sie.
@TheMan: nie jestem pewny, czy wtedy nie bedzie innej adresacji
@jurny_juhas: jak nie zadziala mi Bridge mode, to rozumiem, ze mam:

1. Podlaczyc liveboxa do portu wan 1 tplinka
- jaki lan ip tplinka mam ustawic?
- jaki tryb - AP Router?
- ustawienia wan -
@Nexiu: Możesz to zrobić jeszcze prościej. Sam przerabiałem to u siebie w domu ostatnio. wyelminuj jednego tp-linka po drodze, zostaw tylko tego, który podłączony jest do dekodera. Ustaw w tryb ap-client. Jeśli nie ma tego trybu w domyślnym sofcie wgraj openwrt. Połącz się z SSIDEM rozgłaszanym przez liveboxa jako client na tp-linku. Będziesz wtedy za podwójnym natem ale powinno działać. U mnie działa to w ten sposób, tylko że ja mam
@m00n: nie zadziala, bo neo idzie na VCI 0/35 a IPTV 8/35 (livebox jakby dwa osobne polaczenia zestawia) a 543g ma za malo ramu na openwrt, musi byc jeden podpiety pod liveboxa, a drugi pod dekoder ;/