Aktywne Wpisy

pejootl +381
#luxmed #afera #zdrowie #praca
Od jakiegoś czasu praktycznie nie ma możliwości na umówienie się na wizytę w #luxmed. Dzisiaj moja dziewczyna odkryła, że przy kompletnym braku terminów na badanie jak się wyloguje z aplikacji i wejdzie na stronę niezalogowana jest masa dostępnych terminów odpłatnie dosłownie co 15 minut.
Zadzwoniliśmy na infolinię i kobieta tłumaczyła, że #luxmed wynajmuje gabinety lekarzom (lekarzom freelancerom XD), którzy działają poza pakietem.
Ja kupiłem pakiet od agenta,
Od jakiegoś czasu praktycznie nie ma możliwości na umówienie się na wizytę w #luxmed. Dzisiaj moja dziewczyna odkryła, że przy kompletnym braku terminów na badanie jak się wyloguje z aplikacji i wejdzie na stronę niezalogowana jest masa dostępnych terminów odpłatnie dosłownie co 15 minut.
Zadzwoniliśmy na infolinię i kobieta tłumaczyła, że #luxmed wynajmuje gabinety lekarzom (lekarzom freelancerom XD), którzy działają poza pakietem.
Ja kupiłem pakiet od agenta,
źródło: image_picker_EF373565-FB8C-407C-9EF2-6667A11C1CA4-21432-0000054E9143890F
Pobierz
Wystawiłem przed swoje mieszkanie na klatce pudełko po nowym TV :D Będę obserował przez wizjer reakcje sąsiadów, kto chce żeby go wołać jakie reakcje dajcie znać, będę wołał wieczór xD Popcorn przygotowany, szykuje się potęęęęężny ból dup xD
#polskiedomy #bogactwo #programista15k #bekazpodludzi #bogactwoczescglownaskuhwysyny
#polskiedomy #bogactwo #programista15k #bekazpodludzi #bogactwoczescglownaskuhwysyny
źródło: comment_1613890619G7OObZfQ6LyBV3MYBK4C2c
Pobierz

potrzebuje pomyslow na cos takiego: mam zamiar przechowywac duuuuzo danych, zalozmy do 500 znakow w kazdym wpisie, wpisow zalozmy ze bedzie 3 miliony, i tutaj zaczynaja sie pytania
lepiej uzyc bazy danych, czy po prostu na plikach operowac - co bedzie szybsze, zajmowalo mniej miejsca dla wielu wpisow?
czy oplaca sie kompresowac stosunkowo krotkie teksty (ok 500 znakow), czy koszt dekompresji jest niewspolmierny do zysku przestrzeni?
No chyba, że każdy wpis = osobny plik
sttoma.pl/wykop.pl/user/sratata
i tworze plik wykop.pl/uset/sratata i zapisuje tam dane, potem jak ktos wejdzie pod dany link, to wypisuje dany plik
@blowfish: Pytanie co zamierzasz z tym później robić, ale na 99% tak czy inaczej odpowiedź to baza
jesli klucz 'cebula' nie istnieje, to wywala ze brak strony, jesli istnieje, to wypisuje dany wpis. zakladam ze wpisy beda krotsze od 500 znakow bo to ma byc tl;dr z roznych stron, tak w skrocie
Portale stoją na Relacyjnych bazach np, MySQL gdzie wszystkie artykuły, newsy itp zapisane sa plain tekstem w bd
3mln wpisów na bazie to nie jest wcale tak dużo w kategoriach przestrzeni dyskowej, mam bazkę 20GB ciężkich tekstów i działa spoko.
@Regis86 też pomyślałem od Redisie, ale jak OP cebulaczy jak tu przyoszczędzić na HDD, to raczej nie będzie się pchał w trzymanie tego w RAM.
I zgadzam się,
Ale masa firm tak robiła i to jest właściwa droga - zaczynanie małego projektu od drogiej technologii (sprzęt) to samobój. Takie rzeczy się robi przy 2 iteracji danej usługi (albo później - wcześniej można "kombinować" z oryginalnym rozwiązaniem
Dzięki za wyprowadzenie z błędu.
Natomiast możesz też w celach edukacyjnych postawić jakąś nosqlową np Mongodb, i trzymać wpisy w postaci wygodnych w obsłudze JSONów - nie musisz bawić się w joiny, jeden wpis = jeden element kolekcji, z kompletnymi danymi.
Minusami takiego rozwiązania są redundancja danych (w tym przypadku