Wpis z mikrobloga

@Glupi_login: Po pierwsze, testy jednostkowe są pisane przez programistów równolegle z właściwym kodem funkcjonalnym :P Testerzy w ogóle nie zajmują się testami jednostkowymi.
Jako tzw. tester na pewno zapoznasz się z automatyzacja testów, wiedzą domenową, być może korzystaniem z jakiegoś linuxa. To na pewno jakieś doświadczenie. Ale czy jako tester, czy od razu startujący na programistę, i tak musisz uczyć się Javy. Poza tym wszystko zależy od konkretnej firmy -
  • Odpowiedz
@Glupi_login: U nas (jak chyba w większości firm) programiści sami testują swój kod testami jednostkowymi w JUnit, testerzy działają na wyższym poziomie (testy integracyjne, behavioralne, regresyjne, systemowe). Nie słyszałem o tym, żeby testerzy szli w stronę programowania (firma ~1k osób). Jak kogoś przyjmą, to raczej w konkretnym celu. Ostatnio rekrutowaliśmy testerów do mojego zespołu, z programowania zależało nam tylko na skryptach basha + troche javy, żeby jakiś load driver napisać.
  • Odpowiedz
@Glupi_login: Jak dla mnie nie tyle na około, co trochę marnowanie czasu. Jeśli nie masz styczności ani z jednym, ani z drugim, to się zdecyduj. Testowanie nie przybliża do programowania - tak wynika z mojego doświadczenia. Mamy zespoły 8 - 30 osób, w tym zazwyczaj 1-2 testerów na 10 programistów i opsów. Programiści wiedzą, jak jest zaimplementowany system i go rozwijają. Tester zna interfejs i sposób, w jaki powinien zachowywać
  • Odpowiedz