Wpis z mikrobloga

#gdynia #trojmiasto #gdansk

Zjeździliśmy z #rozowypasek już trochę ciekawych miejsc i nigdzie nie podoba nam się tak jak w Gdyni. W związku z tym przeprowadzka później a może nawet prędzej( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) jest bardzo prawdopodobna. Jesteśmy bardzo nastawieni na Gdynię, ale możecie spróbować nas przekonać do Gdańska. Pytanie do mieszkańców jak oceniacie poziom życia, łatwość znalezienia pracy oraz co uważacie za największe zalety i wady życia w Trójmieście. Czekamy na porady.

Przy okazji witajcie Mircy i Marbelki, nie mogę uwierzyć założyłem konto ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 34
@wilkgorski: mój brat przeprowadził się ostatnio z Krk do Gdańska. Generalnie brakuje mu tego całego krakowksiego "yolo, swag, co tydzień w innej knajpie się #!$%@? ale fajnie hehe". Mnie to nie rusza także mniejsza ilość miejsc do najeby by mi nie przeszkadzała. Do tego drogie mieszkania na wynajem albo bardzo syfiaste. Ale poza tym super czyste powietrze, przez pierwsze dni chodzili jak pijani od tego tlenu xD generalnie bardzo przyjemnie się
  • 0
@wezsepigulke dziękuję za mały zarys rynku pracy @isomalta dlaczego Gdynia teraz za pracą czy po prostu ze względu na komfort życia? Dzięki wszystkim za odpowiedzi, które pojawiły się do tej pory i mam nadzieję pojawia się jeszcze.
Która dzielnicę polecacie w #gdynia ?
@wilkgorski: Jesli masz samochod to naprawdę jeden czort, kazda dzielnica to ciasno upchane bloki typu klocek obity styropianem w lesie, roznice polegaja na odleglosci od centrum lub w druga strone od obwodnicy. Jesli nie masz auta to raczej Redłowo, Orłowo, Wzgorze Maksymiliana czy Centrum, te rewiry.
@wilkgorski: Z moim lubym znaleźliśmy tanią kawalerkę i tak zostało :)

Co do dzielnic, słyszałam, że Chylonia, Pogórze i Obłuże to nieciekawe dzielnice po zmroku. Korki masz wszędzie tak na prawdę, więc ciężko powiedzieć. Ja w korku stoję codziennie jadąc na Karwiny do domu (jak jadę do pracy, to nie zawsze stoję). także mam jakieś plus 10 minut do jazdy (autobusem/trolejbusem), co nie jest wcale jakąś straszną liczbą :)

Także jeśli
@isomalta: @wilkgorski: Jak dla mnie wszystkie dzielnice do których dojeżdża skm są fajne bo zawsze to jedna opcja powrotu więcej. ;P Ale może jestem taka wygodna, bo całe życie w Chylonii, 10 minut od skm i jedną od przystanku. A Chylonia to spora dzielnica, praktycznie tylko na meksyku i w okolicach parku bywa niebezpiecznie, chociaż nie raz tamtędy wracałam po nocach i nic mi się nigdy nie stało.

PS. Omijaj
@wilkgorski: Najlepiej w Trójmieście mieszkać w pasie nadmorskim, czyli w dzielnicach od przystanku SKM Wzgórze Maksymiliana w Gdyni przez Redłowo, Orłowo, Sopot, Żabianka, Przymorze, Zaspa, ewentualnie Wrzeszcz. Czas dojazdu od Wrzeszcza do Centrum Gdyni możesz sobie sprawdzić na skm.pkp.pl. Samochodem, oczywiście zależy od pory dnia, ale mniej więcej jest to około 20-30 minut w ciągu dnia jak jest ruch, a nie ma wypadku czy też remontu. Jeśli chodzi o mieszkanie to
@wilkgorski: znam parę która przeprowadziła się z Gdańska (gdzie mieszkali od dziecka) do Gdyni i są bardzo zadowoleni. Ja z kolei w drugą stronę. Mieszkałem dwa lata w Gdyni teraz mieszkam we wrzeszczu i powiem tak:
Komunikacyjnie super lokalizacja ale na spacer nie ma gdzie wyjść i w powietrzu czujs się dużo zanieczyszczeń w porównaniu z Gdynią.
Zauważyłem też, że to prawda co mówią o Gdyni
Ze spokojnie, nudno wręcz itd.