Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@endymion80: Top 500 przykłady:
2 miejsce: Nietykalni (2011)
13 miejsce Bogowie (2014)
Jak była moda na Zmierzchy (nie wiem czy dobrze odmieniam) też były wysoko. No jak to są perły kinematografii to ja dziękuję. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@endymion80: ale to nie jest 4 miejsce w Twojej liście tylko wszystkich użytkowników. Ciężko oczekiwać żeby każdy miał taki gust jak Ty. Na imdb Zielona Mila też ma 8.5 więc nie wiem kompletnie o co chodzi. Twoje zdanie ma być trafniejsze od średniej z ponad miliona ocen?
  • Odpowiedz
@janusz-cebula: Jeżeli ktoś stawia Zieloną Milę wyżej niż 12 gniewnych ludzi, Łowcę Jeleni czy Lot nad kukułczym gniazdem to jego brocha, ale ten film na to zupełnie nie zasługuje. A imdb to taki sam ściek jak filmweb, rotten tomatoes albo metacritic są o wiele bardziej miarodajne imo.
  • Odpowiedz
@janusz-cebula: Chodziło mi głównie o to, że oceny na FW nie mają sensu. Podobnie pewnie jest na innych portalach bo na ocenę w top 100/500/1000 sumują się subiektywne oceny. Argument o roku produkcji jest dla mnie bez sensu.
  • Odpowiedz
@Duke_Nukem: Mając do wyboru ranking użytkowników a ranking krytyków/akademii/jury zdecydowanie wolę ten pierwszy. Jeżeli ktoś uważa, że film z 45 roku jest lepszy to jest to jego subiektywne odczucie, bo jednak większość uważa, że współczesne filmy są lepsze.
Ja patrzę na oceny imdb/filmweb, ale przecież zdaje sobie sprawę, że ona nie oznacza, że film mi się spodoba/nie spodoba.
  • Odpowiedz
@Duke_Nukem: moim zdaniem to nie jest kwestia kto ma rację. Ranking jest średnią subiektywnych ocen i przedstawia ranking filmów wg całej społeczności. To, że koleżance wyżej nie podobała się Zielona Mila ma znaczyć, że ranking się myli? Czyli ona ma rację, a 700000 użytkowników się myli? Mi też się film bardzo spodobał i dałem 9/10.
Co do Ojca Chrzestnego i Bogów ciężko mi się wypowiedzieć, bo OC oglądałem bardzo dawno
  • Odpowiedz
@janusz-cebula: Tam mamy do czynienia z niewiedzą, ignorancją albo z kiepskim gustem, manipulacja jest tylko częściowa :) Tak na poważnie, każdy ma swój gust i nic mi do tego, mogą ci się podobać nawet filmy z kuc(yk)ami. Taka dyskusja może nie mieć końca, zauważyłem to już na fw, bo temat wraca(ł) dosyć często. Zależy też jak się podchodzi to tego rankingu, czy jest to "ranking najlepszych filmów" czy "ranking filmów
  • Odpowiedz