Wsiadam do auta, wkładam i przekręcam trochę kluczyk - wszystko działa, kontrolki ok itp.
Przekręcam do zapłonu i słychać tylko kliknięcie przekaźnika - rozrusznik nawet nie jęknie.
Dmuchawa działa CHYBA normalnie (na ucho może słabiej, ale nie wiem na ile obiektywnie to oceniam), więc zdaje mi się że akumulator raczej ok (mylę się?). Oczywiście przy zapalaniu ją wyłączyłem, tak samo radio i in.
Trochę poguglałem i mam takie pytanie:
Czy rozrusznik jest podpięty pod inną masę niż reszta elektryki (kontrolki, dmuchawa itp)? Może któryś kabel od masy się odczepił?
Jeszcze jakieś pomysły co może nie grać?
Zimno jest, więc nie mam ochoty stać przy aucie i zgadywać, potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia.
@padobar: Pewnie zawiesil sie rozrusznik, u mnie tez tak sie ostatnio dzieje. Krec kluczykiem az odpalisz, a jak nie poskutkuje to uderz w niego mlotkiem/kluczem.
@padobar: Padł akumulator. Jest w stanie dać 1 czy 2A prądu na dmuchawę czy radio, ale nie kilkadziesiąt na rozruch silnika. Naładuj go to doraźnie pomoże.
@padobar: ja bym zaczął od sprawdzenia akumulatora, miałem tak w starej cliówce, że kontrolki się świeciły, dmuchawa działa itd, ale rozrusznik nawet nie ruszał, wymieniłem akumulator i wszystko wróciło do normy
@padobar: Jak przekręcasz kluczyk, to kontrolki mocno gasną? Przy padniętym akumulatorze kontrolki powinny zgasnąć całkowicie, albo ledwo się tlić. Jeśli świecą normalnie, to rozrusznik mógł paść. Miałem tak u siebie, że po prostu raz na kilka razy dopiero zaskakiwał. Pomogła wizyta w serwisie i wymiana części rozrusznika.
Wsiadam do auta, wkładam i przekręcam trochę kluczyk - wszystko działa, kontrolki ok itp.
Przekręcam do zapłonu i słychać tylko kliknięcie przekaźnika - rozrusznik nawet nie jęknie.
Dmuchawa działa CHYBA normalnie (na ucho może słabiej, ale nie wiem na ile obiektywnie to oceniam), więc zdaje mi się że akumulator raczej ok (mylę się?). Oczywiście przy zapalaniu ją wyłączyłem, tak samo radio i in.
Trochę poguglałem i mam takie pytanie:
Czy rozrusznik jest podpięty pod inną masę niż reszta elektryki (kontrolki, dmuchawa itp)? Może któryś kabel od masy się odczepił?
Jeszcze jakieś pomysły co może nie grać?
Zimno jest, więc nie mam ochoty stać przy aucie i zgadywać, potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia.
Peugeot 206 1.4 1999
#mechanika #samochody #naprawa #majsterkowanie #mechanikasamochodowa
dzięki, zbadam wszystko, może ruszy :P
no trudno, najwyżej po sąsiadach będę kombinował
- kiedy ostatnio jeździłeś (ile stal)?
- czy nie zostawiłeś czegoś włączonego?
obstawiam szczotki na rozruszniku. Tak jak mówi Szeryf, #!$%@? w niego kluczem do kół parę razy i próbuj odpalić
@Ra_V: @piotreek88: przy kręceniu światło w kabinie gaśnie całkiem. pewnie zdechnięty
na kontrolki nie zwróciłem uwagi, lama ze mnie