S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:15:37 1 + Wyskakuje mi taki błąd:table signup_signup has no column named choicesPrzeczytałem w internecie, że przyczyną jest edytowanie models.py po uruchomieniu syncdbJednym z najczęściej proponowanych rozwiązań to wyczyszczenie bazy danych za pomocą manage.py flush i ponownie uruchomienie syncdbCo jeżeli nie chcę usuwać bazy danych, bo mam tam ważne informacje? Jest jakiś inny sposób?#django
m_bielawski m_bielawski 26.12.2014, 11:23:19 via Android 0 + @Sudokuu: jak masz 1.7, to masz migracje wbudowane. Jak starsze, to doinstaluj south.
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:27:06 0 + @m_bielawski: mam 1.7Mam taki formularz zapisu.Jak usunę 'Gender' to wszystko działa, ale jak dodam to wyskakuje błąd związany z bazą danych źródło: comment_g6Qs0ZyoMzyCQ9JSCFJIkyZuVALwplt5.jpg Pobierz
m_bielawski m_bielawski 26.12.2014, 11:30:55 0 + @Sudokuu: no to odpal manage.py makemigrations i potem manage.py migrate. Więcej informacji masz w dokumentacji.
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:32:30 0 + @m_bielawski: Wiem, no właśnie tak zrobiłemzapomniałem dodać, że mam wtedy taki błąd po manage.py migratedjango.db.utils.OperationalError: near "True": syntax error
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:34:08 0 + @m_bielawski: rozwiązanie to usunięcie całkowicie bazy danych, ale chcę się dowiedzieć czy jest inny mniej ekstremalny sposób
m_bielawski m_bielawski 26.12.2014, 11:35:09 0 + @Sudokuu: Hm... a ten błąd z True to masz w jakimś konkretnym miejscu?
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:38:02 0 + @m_bielawski: tak wygląda u mnie models.pyclassPokaż całość
m_bielawski m_bielawski 26.12.2014, 11:40:50 0 + @Sudokuu: ten przecinek przed nawiasem na końcu gender nie wygląda zbyt dobrze. No i linijka z first_name chyba Ci się nie skopiowała cała.
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 11:42:20 0 + @m_bielawski: Nie dobrze się skopiowałoech, teraz wszystko poszło w p---u. Otwieram nowy wątek na stacku django.db.utils.OperationalError: near "True": syntax error
S.....u konto usunięte 26.12.2014, 12:19:10 0 + @m_bielawski: Dobra, znalazłem samemu rozwiązanie. Wszedłem do folderu aplikacji i w folderze 'migrations' usunąłem wszystko z wyjątkiem ___init.py___ teraz jest miodzio i kokodżambo
Przeczytałem w internecie, że przyczyną jest edytowanie models.py po uruchomieniu syncdb
Jednym z najczęściej proponowanych rozwiązań to wyczyszczenie bazy danych za pomocą manage.py flush i ponownie uruchomienie syncdb
Co jeżeli nie chcę usuwać bazy danych, bo mam tam ważne informacje? Jest jakiś inny sposób?
#django
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Mam taki formularz zapisu.
Jak usunę 'Gender' to wszystko działa, ale jak dodam to wyskakuje błąd związany z bazą danych
źródło: comment_g6Qs0ZyoMzyCQ9JSCFJIkyZuVALwplt5.jpg
Pobierzmanage.py makemigrationsi potem
manage.py migrate. Więcej informacji masz w dokumentacji.
zapomniałem dodać, że mam wtedy taki błąd po manage.py migrate
Trueto masz w jakimś konkretnym miejscu?
tak wygląda u mnie models.py
classgendernie wygląda zbyt dobrze. No i linijka z
first_namechyba Ci się nie skopiowała cała.
ech, teraz wszystko poszło w p---u. Otwieram nowy wątek na stacku