Wpis z mikrobloga

Szklany sufit dla programisty - ile wg was może maksymalnie zarobić programista ?

Chodzi mi o pracę dla kogoś, na etacie lub zleceniu. Nie mówię o przypadkach że zrobił apkę i cudem ktoś ją ściągną pierdyliard razy, ale raczej o klasycznych przypadkach. Nie mówię tez o mikroprzedsiębiorstwach, w sensie jest programista i wspomaga się 5 studentami na których zrzuca swoją robotę.

Myślę że jakiś sufit jest, miesiąc ma tylko 30 dni a doba tylko 24 godziny.

Można by powiedzieć że masochista pracujący 30 dni po 15 godzin razy 250 netto zarobi ... 112 500, bardziej realnie licząc 25 * 12 * 125 da 37 500, ale w to też ciężko mi uwierzyć.

Jakieś przemyślenia ?

____

#programowanie
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

przyjmijmy że stawka jest realna jeżeli jest na świecie przynajmniej 25 osób które taką wyciągają za taki rodzaj pracy

@GreenHood16794: Czlowieku, zejdz na ziemie prosze cie. Sporo ludzi w IT zarabia niezle pieniadze. 400€ na kontrakcie to dosc powszechna sprawa. I mowie tu o 700€ dla deva. Bo widzialem i ponad 1000€ dla wymiatacza w Oraclowym BI na trzymiesiecznym kontrakcie.
  • Odpowiedz
@msq: Moje osobiste nie. Opieram się na doświadczeniach kolegów mieszkających w Londynie (pod kątem kosztów życia). Sam mam obecnie całkiem niezłego deala dzięki czemu mogę odkładać więcej niż te 60k PLN rocznie.

Poza tym autor się pyta o zarobki w Polsce. Więc trzymajmy się tematu :)

@GreenHood16794:
  • Odpowiedz
Poza tym autor się pyta o zarobki w Polsce

@mathix: Nie podal ani kraju, ani nawet waluty wiec to nei takie oczywiste.

poza tym w tej chwilio przeprowadzka do Radomia czy do Frankfurtu czy Brukseli to naprawde tak wielka
  • Odpowiedz
@msq: I co taki wymiatacz już robi? Jakaś implementacja Hurtowni, procesy ETL, audyt? Jakaś poważna znajomość języków programowania jest wymagana?
  • Odpowiedz
@mathix: @msq: @serok: No dobra, wracam do początku, pytam o szklany sufit, czyli jakaś górna granica którą da się trzymać dłuższy czas. Mam wrażenie (być może mylne) że to co wy mówicie to są dochody w piku.

Większość firm w PL w ofertach daje 250 PLN za 1 rbh, wiec nie wierzę że dopłacają do pensji swoich pracowników / kontraktowców.
  • Odpowiedz
Nie spotkałem się ze stawka wyższa niż 10-12k. To nie sztuka zarobić więcej programuje po godzinach. Albo i cała k---a dobę. Powyżej tej kwoty to stanowiska managerskie wg mojego ogląda sprawy.
  • Odpowiedz
I co taki wymiatacz już robi?

@dunkey: Pewnie cos za co firma oze skasowac dwa razy tyle :)

Nie wiem co dokladnie robil, ale jak z nim pare razy rozmawialem to mial szeroka wiedze na temat produktow oraclowych - od admina, poprzez developerke na BI skonczywszy.
  • Odpowiedz
@msq: @dunkey: Oraclowcy to oddzielny świat, średnio dobry admin w ryczałcie zaczyna się od 20k za miesiąc, z moich obserwacji, bardziej soczysta gałąź IT niż programowanie (hurtowe - w sensie dla jakiejś firmy a nie pod własne produkty)
  • Odpowiedz
@GreenHood16794: Jesli chodzi o IRL to przy obecnym rynku mozna pracowac dlugoterminowo ze stawka 400€ czy 500€ dziennie.

Ksiegowy , ewentualnie koszt umbrella services to wydatek rzedu 150€ - 300€ miesiecznie. Podatki to indywidualna sprawa, od 30% do 50%.

Jak to wyglada w PL to nie wiem.
  • Odpowiedz
Oraclowcy to oddzielny świat, średnio dobry admin w ryczałcie zaczyna się od 20k za miesiąc, z moich obserwacji, bardziej soczysta gałąź IT niż programowanie (hurtowe - w sensie dla jakiejś firmy a nie pod własne produkty)

@GreenHood16794: bo do tego ani nie ma ksiazek ani materialow dobrych tzn chodzi mi o hurtownie
  • Odpowiedz