Wpis z mikrobloga

Szklany sufit dla programisty - ile wg was może maksymalnie zarobić programista ?

Chodzi mi o pracę dla kogoś, na etacie lub zleceniu. Nie mówię o przypadkach że zrobił apkę i cudem ktoś ją ściągną pierdyliard razy, ale raczej o klasycznych przypadkach. Nie mówię tez o mikroprzedsiębiorstwach, w sensie jest programista i wspomaga się 5 studentami na których zrzuca swoją robotę.

Myślę że jakiś sufit jest, miesiąc ma tylko 30 dni a doba tylko 24 godziny.

Można by powiedzieć że masochista pracujący 30 dni po 15 godzin razy 250 netto zarobi ... 112 500, bardziej realnie licząc 25 * 12 * 125 da 37 500, ale w to też ciężko mi uwierzyć.

Jakieś przemyślenia ?

____

#programowanie
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meh0w: stary już jestem technologia tak szybko się zmienia, czas o menadżerce pomyśleć raczej :D Poza tym musiałbym od zera zaczynać, a standard życia obniżyć ciężko.
  • Odpowiedz
@sznycel: no tutaj się zgodzę, ponadto ten

światek
jest dość mały, wejście bez jako-takich koneksji na wysokie stawki jest praktycznie niemożliwe (z tego co zdążyłęm się zorientować)
  • Odpowiedz
@GreenHood16794: Jak inni w temacie raczej napiszę z czym się spotkałem realnie, niż miałbym zgadywać:

No więc znam człowieka który naprawia bugi w trybie "na wczoraj" w tzw. "mission-critical software". Robi to tylko w dwóch językach COBOLu i FORTRANie. Od zlecenia do zlecenia lata po całej europie. Zazwyczaj jego stawka to pełny zwrot za przelot, 5k za "wejście" czyli taka opłata konsultacyjna i 1000 euro za 8 godzin (dlaczego nie za dzień wyjaśni się w następnym akapicie), na rękę.

Zanim zakrzykniecie, że niemożliwe, że krezus i w ogóle to trzeba zdać sobie z drugiej strony medalu - ma zwykle jedno takie zlecenie na miesiąc, rzadziej - dwa (a i czasem z tym bywa różnie). Nie zdarzyło mu się nigdy naprawiać niczego dłużej niż 5 dni roboczych, a zazwyczaj to 3 dni, bo to po prostu taki charakter pracy. Z godzinami jest tak, że siedzi tak długo jak tylko jest w stanie, więc i 16 godzin dziennie przez te 3-5 dni. Koniec końców na pojedynczej akcji dostaje zwykle 11k euro i można traktować to jako jego miesięczny
  • Odpowiedz
@GreenHood16794: Do tego trzeba wliczać też dodatki. Normalny pracodawca często nagradza pracowników premiami za dobre wyniki lub udoskonalenia/wykrycie bugów (sam dostałem niezłą premię, za odkrycie w produkcie błędu bezpieczeństwa).
  • Odpowiedz