Wpis z mikrobloga

@archlinuxuser: w kontekście Thinking in Java myślałem raczej o fragmentach mówiących o pamięci i takich technicznych szczegółach raczej temat OOP jest mi dobrze znany (tak mi się wydaje przynajmniej).
  • Odpowiedz
ak wygląda to za granicą?

@trucik: Tak wyglada ze patrz na certy. Z tej prostej przyczyny chociazby ze do niektorych przetargow czy do utrzymania wysokiego statustu partnera wymagana jest okreslona liczba pracownikow z certyfikatami. Poza tym w sytuacji kiedy mniej kandydatow ma certy to jest to zawsze jakies wyroznienie na plus.

Oczywiscie cert sam w sobie nic nie daje - bedziesz mial certa i zero doswiadczenia i nie dostaniesz pracy
  • Odpowiedz
@trucik:

w kontekście Thinking in Java myślałem raczej o fragmentach mówiących o pamięci i takich technicznych szczegółach

Do tego ta książka jest wręcz wspaniała, ale jako do nauki to średnio, bo tymi szczególikami strasznie przynudza. Ale jeśli ktoś lubi znać jak coś działa od podszewki, dlaczego tak a nie inaczej, to jak najbardziej to książka dla niego.
  • Odpowiedz
@trucik: a dlaczego 7 a nie 8? w java 8 jest pare znaczacych zmian (np, lambdy, nashorn, itp). W tej chwili egzamin jest w fazie beta (ale pisza, ze zdajac wersje beta masz cert jakbys zdal normalny).
  • Odpowiedz