Wpis z mikrobloga

Jaką wiedzę i umiejętności musi posiadać student szukający pracy/stażu jako programista/informatyk? Wiem, że dobry programista musi znać parę języków, angielski itd., ale mnie bardziej ciekawi od jakiego etapu posiadanej wiedzy (takie minimum) można próbować zdobyć jakąś pracę na wakacje lub w czasie nauki pracując zdalnie/w wolne dni/soboty. Jest zapotrzebowanie na takich ludzi, czy szukają wyłącznie tych z ukończonymi już studiami? Miasta Wrocław/Opole.

#pytanie #informatyka #programowanie
  • 24
dobry programista musi znać parę języków

@Legion94: Nie musi.

angielski

@Legion94: tak

jakąś pracę na wakacje

@Legion94: Do zbierania szparagow wystarczy ze bedziesz widzial, poruszal sie samodzielnie i rozumial proste polecenia.

lub w czasie nauki pracując zdalnie/w wolne dni/soboty.

@Legion94: Zapomnij.

Jest zapotrzebowanie na takich ludzi, czy szukają wyłącznie tych z ukończonymi już studiami?

@Legion94: Na juniora do przyuczenia zdalnie - zapomnij.

Do pracy wakacyjnej na juniora
Nie musi.

@msq: Bjarne mówi o 5 językach i nie tyle znaniu, co dość swobodnym poruszaniu się. W/g mnie, aby nazwać się "dobrym" to faktycznie wypadałoby orientować się w róƶnych paradygmatach i syntaxach.
Bjarne mówi o 5 językach

@KrzaQ2: Ten pan ma swoje zaslugi ale za chwile bedzie w wieku emerytalnym wiec bierz pod uwage ze przez ten czas swiat bardzo sie zmienil i w tej chwili znajomosc pieciu jezykow to nei to samo co 20 lat temu znajomosc pieciu jezykow.
@msq: Dlatego nie powtarzam jego słów dokładnie (chociaƶ ta jego wypowiedź jest sprzed 2-3 lat jakoś). Tak czy inaczej, imho warto znać jakiś funkcyjny, jakiś deklaratywny, jakiś obiektowy i jakiś proceduralny - tylko po to aby zobaczyć jak róƶne jest programowanie w kaƶdym.

edit: aha no i znać ≠ orientować się.
@msq: Tak to zabrzmiało niestety. Natomiast jeśli chodzi o pracę na wakacje, to ostatnio w mojej uczelni byli jacyś przedstawicieli, którzy poszukiwali chętnych osób na staż w wakacje, przy czym nie trzeba było posiadać jakiejś konkretnej wiedzy, bo przydzielano "mentora", który nadzorował pracę studentów. Dlatego ciekawi mnie czy rzeczywiście jest tak duże zainteresowanie wyłapywaniem każdego studenta informatyki. Mnie interesuje to czy po ogarnięciu np. JAVA i mając wolne dwa dni w
Nie slyszalem za czesto zeby gdzies na wkacyjne prace przyjmowali programistow do przyuczenia.

@msq: Nie przesadzaj, jeśli ktoś jest choćby trochę ogarnięty to załapie się na jakieś praktyki (i to zwykle płatne)
podobnie tu, znam mnóstwo osób (w tym ja) pracujących na pół etatu w wolne/częściowo wolne dni

@Szarlejowiec: Junior do przyuczenia zdalnie na czesc etatu..? Cuda wianki.... Osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalem i szczerze mowiac praktycznie sobie tego nei wyobrazam po prostu. Zdalnie to mozna pracowac z czlowiekiem z ktorym sie ustali co jest do zrobienia i ktory to zrobi. Ktorego nei trzeba mocno nadzorowac czy mu ciagle pomagac.

Sam
zdalnie oczywiście nie ma mowy

@Szarlejowiec: No ja bralem pod uwage polaczone parametry zapytania - czyli czlowiek bez zawodowego doswiadczenia, praktycznie w trakcie studiow, do wdrozenia. Dlatego napisalem zeby o takiej opcji zapomnial. Oczywiscie w tej chwili. Jesli nawiaze - tak jak pisales - w czasie praktyk czy stazu wakacyjnego dobre kontakty w jakiejs firmie to pewnie bedzie mu latwiej porozmawiac o opcji pracy na czesc etatu zdalnie w weekendy...
@msq: Nie dopytywałem się bardziej, ale podejrzewam, że pewnie później są jakieś umowy lojalnościowe. Według mnie to dobry pomysł, bo na stażystów wiele się nie wydaje, a ci którzy czegoś się nauczą pewnie zostaną u nich, więc zamiast szukać pracowników, sami ich szkolą.

@andrut1291: Politechnika Opolska

@aklopis: No ok, ale mnie interesuje co trzeba umieć, żeby szukać praktyk/stażu. W końcu jak jakaś firma organizuje takie rzeczy, to pewnie szuka