Wpis z mikrobloga

Jest sobie pewne narzędzie które jest odpowiedzialne za procesy a mianowicie JBPM. Tool ten przechowuje procesy w plikach xml o wyglądzie:

Gdzie nazwa1 i nazwa2 to po prostu kroki procesu.

Cały xml pełen jest takich przejść.

Czy jest jakiś sposób aby wygenerować sobie z tego diagram przejść (nie musi być ładny)? MS Excel całkiem ładnie mi to zczytuje ale wciąż nie wiem jak ruszyć to dalej.

Nie chcę pisać do tego kodu w np. javie bo nie mam na to czasu.

#java #programowanie #jbpm #xml
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@echelon_: Jestem przekonany, że musi być narzędzie wspomagające tworzenie takich diagramów - w końcu jBPM to niemal standard opisu procesów, a nawet dużo bardziej niszowe procesy mają swoje generatory diagramów

• Odpowiedz
zainstaluj w nim Activiti modeller

@pordzio: Słowo klucz ;)

Jaka firma nie daje programistom lokalnego admina?

Wolę nie mówić. Sporo rzeczy poblokowanych więc szukam rozwiązania w miarę generycznego dzięki któremu reszta zespołu skorzysta a nie będzie musiała instalować miliona nowych rzeczy.
  • Odpowiedz
@echelon_: jest taki program linuksowy dot, który na podstawie pliku tekstowego opisującego graf generuje obrazek tego grafu. Sam układa węzły i strzałki tak,, żeby było ładnie.

Ktoś zrobił programik w javie, który konwertuje pliki xmlowe jbpma do formatu dot. Możesz spróbować, czy to zadziała:

https://svn.camunda.com/fox/tags/0.9.6/cycle-plugins/fox-cycle-plugin-jbpm3-roundtrip-trafo/src/main/java/com/camunda/fox/cycle/plugin/jbpm3/trafo/util/DotBuilder.java
  • Odpowiedz