Wpis z mikrobloga

@Drahearys: Tak bardzo przeszkadza Tobie to, że ktoś ma bogatsze słownictwo, i aktywnie go używa? Bardziej przeszkadzają mi te wszystkie: elo, inba, impra, pozdro, siemano, epickie, balety i wiele innych gimnazjalno - licealnych tworów używanych w życiu codziennym.
  • Odpowiedz
- kupiłbym telewizor tudzież playstation, ale mam kasę tylko na jedno

@Elektryczny_skrzyplocz: tudzież jest synonimem dla "oraz/także", w tym zdaniu użyte byłoby więc poprawnie. "Kupiłbym telewizor tudzież playstation, ale mam kasę tylko na jedno" - z kontekstu wynika, że mam pieniądze tylko na jedno, ale chcę kupić oba urządzenia. Błędem jest używanie "tudzież" jako zamiennika dla "lub/albo".

@Drahearys: nie wiem czy prawnicze mirki to potwierdzą, ale mam wrażenie
  • Odpowiedz
@zurawinowa: Ponieważ Aczkolwiek jest nadęte i pretensjonalne. Bardziej pretensjonalne od aczkolwiek jest chyba tylko i wyłącznie słowo "egzemplifikacja".

Aczkolwiek od biedy można zaakceptować w języku pisanym (wypada szczególnie dobrze w protokołach sądowych i pismach z urzędu skarbowego). Najczęściej lepiej używać po prostu: "chociaż", "choć", "ale", "jednak", "jednakże" itd. Do wyboru, do koloru.

Z moich prywatnych obserwacji wynika, że aczkolwiek w języku mówionym stosują przede wszystkim ludzie, których można obrazowo opisać
  • Odpowiedz