Wpis z mikrobloga

Dosyć dawno nie korzystałem z #qt, bodaj od wersji 5.1. Nadal najnowsza wersja wymaga ponad 30mb libów do najprostszego programu GUI typu "Hello world"?

#programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KrzaQ2: Choroba, bardzo lubiłem tą bibliotekę, dopóki nie odwalili manewru, że wymagane jest kilkadziesiąt megabajtów bibliotek do prostego programu zamiast kilku mega. Pozostaje mi pozostać przy wersji 4.8, albo poszukać innych ciekawych kombajnów.
  • Odpowiedz
@wywu: To jest biblioteka o podobnej "mocy" co .NET, nic dziwnego, ƶe tyle zajmuje. Owszem, to wkurza, ale ~15 MB w instalatorze w dzisiejszych czasach to nie jest duƶo nawet na komórkach (ba, nawet ściągając program na 3G), więc aƶ tak się tym nie przejmuję.

A winą niestety trzeba obciąƶyć Microsoft za fatalne ABI za czasów VC 6.0, które jest (/musi być) supportowane do dziś, które uniemoƶliwia jednokrotne zainstalowanie Qt,
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: Osobiście mi by to nie przeszkadzało, jednak dziwnie to wygląda kiedy instalator prostego programu zajmuje 15MB, a po instalacji sam program sporo ponad 30. Nie dziwie się, że ktoś może pomyśleć, że program jest z niechcianym gratisem.
  • Odpowiedz
@wywu: Da radę skompilować Qt tak, żeby nie wymagało tych plików icu*.dll, które zajmują ponad 20MB, wtedy z prostą aplikacją da się zejść do około 10MB i chyba jedyną rzeczą której nie da się zrobić w porównaniu do wersji z ICU jest użycie widgetu z WebKitem.
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: do podstawowych zastosowań nie, ale możliwe, że jakaś część metod nie będzie dostępnych w wersji bez ICU, jednak do najprostszego programu z GUI o jaki pytał @wywu zdecydowanie wystarczy wersja bez ICU
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: @pp555: @wywu: Wszędzie w internetach piszą, że można wyciąć icu i wtedy nie kompilować webkita (bo bez włączonego icu nie uda się go nawet skompilować - tak piszo...). Po wycięciu webkita i icu Qt przybiera sensowny rowmiar.

Niestety, samodzielne kompilowanie Qt jest mało wygodne... Moim zdaniem powinni z webkitem i icu zrobić tak, jak z opensslem - czyli jak jest, to używa. Uszczęśliwiliby sporo ludzi.
  • Odpowiedz