Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie dotyczące Symfony.

Mam zamiar stworzyć aplikację w tym frameworku i zastanawiam się nad pewnymi kwestiami.

1. Czy ogólny template strony wrzucać w jakiegoś bundla czy bezpośrednio do app/Resources/views?

2. To samo z plikami css i js głównego szablonu całej aplikacji, czyli czy od razu do web czy do jakiegoś bundla?

3. Jak zorganizować bundle? Dla każdej funkcji osobny?

Dzięki za pomoc ;)

#programowanie #webdev #php #symfony2
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mores:

1. Jeśli aplikacja nigdy nie będzie udostępniana innej aplikacji to wrzucaj bezpośrednio do app. Skraca to drastycznie nazwy templatek.

2. Wszystkie jsy cssy i inne takie rzeczy wal do resources/public twojego bundla

3. Od tego są raczej kontrolery. Do każdej funkcjonalności inny kontroler
  • Odpowiedz
@Mores: Sporo odpowiedzi na takie pytania znajdziesz w Symfony Best Practices, np Bundle bez Bundli (samo App, ale chyba tylko 2.6+), css i js przetwarzane przez assetica, itd itp. Świetna i niedługa lektura.
  • Odpowiedz
@NiktNieTroszczy:

1 - ok.

2 - nawet te css/js/img, które są jakby podstawą w działaniu szablonu? nie odpowiadające za żadną konkretną jego część?

3 - no tak, jedna funkcjonalność w jednym kontrolerze, ale co z Bundlami? Trzymać wszystko w jedym AppBundle, czy porobić sobię jednak osobny bundle dla zekcji Admina, osobny dla Strony, czy może osobno tj. UserBundle, ProductBundle, BlogBundle, ArticleBundle?
  • Odpowiedz
@Mores: 3. Nie, na pewno się tak nie rozdrabniaj z bundlami, jedynie do admina możesz coś pomyśleć ale też nie koniecznie.

2. Wszystkie te które są potrzebne do funkcjonowania strony
  • Odpowiedz
@Mores: Co do js/css to proponuję a app trzymać, te które są wykorzystywane w całym projekcie. Dla przykładu jQuery, Bootstrapowe js/css (jeżeli nie korzystasz z odpowiedniego bunda). W Bunde trzymaj te, które wykorzystujesz tylko tam.
  • Odpowiedz
@Mores:

1. duzo Cie to pracy kosztować nie bedzie, a umozliwi szybkie przerobki:

ogolny template w app/Resource -> ogolny template dla bundla -> template
  • Odpowiedz
@goompas: Skoro tak twierdzisz, podaj chociaż dwa argumenty. Twoja odpowiedź teraz nie wnosi nic kompletnie do rozmowy, gdyby na Mirko byłaby możliwość minusowania, na pewno byś go teraz ode mnie dostał za głupie gadanie.
  • Odpowiedz