Czy ktoś gra w minecrafta MP? Zastanawia mnie jak wygląda taka rozgrywka? Na jakiej zasadzie polega działanie serwerów? Czy mogę od tak stworzyć sobie serwer, zaprosić znajomych i grać sobie od tak? Dzięki za info. #gry #minecraft #multiplayer
@DRN: Możesz lokalnie wybrać opcję "open to LAN" i stawia się wbudowany serwer. Ew. jak potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego (pluginy) to stawiasz serwer Bukkit.
@anonim1133: @FapinoTrololo: @the4dk: Dzięki wielkie, a jaki jest koszt oryginału (rozumiem, że wymagany do MP)? Na allegro są jakieś kody za 40zł ale c--j wie jak to z ich "legalnością". Jest sens się w to bawić? Czy może da się pobawić ze znajomymi po lanie np. hamachi czy coś w ten deseń?
@DRN: Jeśli chcesz kupić Minecrafta to tylko na oficjalnej stronie. Koszt to około 80 zł.
Do grania w SMP nie potrzebujesz oficjalnego konta. Są serwery pirackie i nazwają się non-online. Róźnią się tym, że w pliku server.properties mają linijkę online-mode=false i łączysz się z takimi scrackowanym klientem np. by AnjoCaido.
@DRN: A co do Minecrafta to minecraftwiki.net i google.com to twoi kumple. Tam jest wszystko napisane po pierdyliard razy już. Szukanie samemu sprawi ci więcej radochy.
@DRN: Czy mogę od tak stworzyć sobie serwer, zaprosić znajomych i grać sobie od tak?
Jasne. Tylko, że jeśli chcesz postawić go u siebie na kompie to wiedz, że musiałby chodzić 24h, żeby każdy twój znajomy mógł wejść kiedy będzie chciał. Najlepiej wykupić. Na craftserve.pl możesz mieć na 3 osoby już za 5 zł miesięcznie.
@the4dk: Problem tylko w tym, że Bukkit i jego pluginy to trochę lipa. I żeby nie było, że teoretyzuję: bawię się w serwery MP od czasów bodajże MC 1.5. Najpierw Vanilla, później Bukkit z pluginami, następnie Bukkit+pluginy+Spoutcraft, później MCPC a teraz tylko Vanilla+FML+mody. Pisząc o lipnych pluginach do Bukkita mam na myśli to, że te pluginy zmieniają właściwie tylko mechanikę gry a nie stronę graficzną. Spoutcraft pozwalał na takie zabawy
Do grania w SMP nie potrzebujesz oficjalnego konta. Są serwery pirackie i nazwają się non-online. Róźnią się tym, że w pliku server.properties mają linijkę online-mode=false i łączysz się z takimi scrackowanym klientem np. by AnjoCaido.
Jasne. Tylko, że jeśli chcesz postawić go u siebie na kompie to wiedz, że musiałby chodzić 24h, żeby każdy twój znajomy mógł wejść kiedy będzie chciał. Najlepiej wykupić. Na craftserve.pl możesz mieć na 3 osoby już za 5 zł miesięcznie.