Wpis z mikrobloga

Takie tam z pracy w Calgary. Wystarczył jeden deszczowy dzień, żeby cały plac budowy zamienił się w błotne bajoro. Na szczęście służbowe auto, potezny ford 4x4, dało radę i szefu jakoś nas z tego wyciągnął ;)

To było parę dni temu, teraz mamy 30cm śniegu :(

W tle kanadyjskie domy z kartonu.

#kanada, #emigracja, #4x4
egze - Takie tam z pracy w Calgary. Wystarczył jeden deszczowy dzień, żeby cały plac ...

źródło: comment_WAbJixFTtlKhQlDXIuiQbgz18X5DRctA.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem gdzie dokładnie myją te auta, ale jestem pewien, że odpływy w zwykłej myjni zatkałoby po minucie :p karoseria to jeszcze nic, pod spodem sa cale kilogramy tego gówna, odchodzi płatami na postoju
  • Odpowiedz
Jeżeli mogę spytać, ile masz lat i jak Ci się żyje w Kanadzie ? Za 2 lata myślę nad wyjazdem - w ramach programu ściągania specjalistów z zagranicy.
  • Odpowiedz
@simonides:

@egze

Jak piszecie do kogoś, to najpierw trzeba napisać "małpę" a potem nick wpisać, albo najechać na post i kliknąć odpowiedź, wtedy nazwa wpisze się sama. Wyszło tak, że egze mnie nie zawołałeś, a simonides nie zawołałeś egze :D
  • Odpowiedz
@simonides: 25 lat, żyje mi się wspaniale pod względem poziomu życia, zarobków, ludzie są bardzo mili... Ale kultura, której nie ma, kuchnia, brak jakiejkolwiek finezji w tym wszystkim i tęsknota za krajem i rodziną sprawiają, że wrócę najpóźniej z początkiem lata. Tu, pomijając wszystko inne, jest po prostu mega nudno

@abcc5: sorry, napisałem tu dopiero kilka postów, muszę sie przyzwyczaić :)
  • Odpowiedz
@egze: No właśnie, wydaję mi się że mógłbym się tam zasymilować. Niesamowicie podoba mi się Kanada przedstawiona w tym odcinku Epic Drives:

https://www.youtube.com/watch?v=7DAg-lIjjbA

Zastanawia mnie, jak długo będzie trwał program ściągania inżynierów do Kanady, ale z tego co widzę, miejsca zapełniają się bardzo powoli. Tylko jak tu znaleźć żonę w Kanadzie :D ?
  • Odpowiedz
@simonides: w miejscu gdzie ja jestem, desperacko potrzebują ludzi na pewno w budownictwie, a prawdopodobnie we wszystkich innych dziedzinach. Alberta jest podobno jednym z najszybciej rozwijających się regionów Ameryki Północnej. Jeśli tylko dostaniesz wizę i masz odrobinę oleju w głowie, to bez kiwnięcia palcem znajdziesz tu pracę
  • Odpowiedz
@egze:

Niedawno przewinął się artykuł, gdzie ktoś się przenosił z CA do UK i tak mi się przypomniało, że pisał wtedy o takich pustkach w lokalach, gdzie w UK jest mnóstwo ludzi i widać takie bardziej życie ;P
  • Odpowiedz
@egze: Piszesz, że mają "domy z kartonu", wiec jak rozumiem architektura jak w Stanach.

Opłaca im się to ? Przecież takie domy chyba mają b. duże ubytki ciepła, a w Kanadzie jest zimno.

Nie stawiają domów z cegły ze względu na częstsze niż u nas przeprowadzki, czy jednak ogrzewanie takich domów wychodzi niż inwestycja w dobrze izolowany, czy czemu ?
  • Odpowiedz
@Laserade: Nie potrafię na to odpowiedzieć, ale wydaje mi się, że izolacja w tych domkach ma podobną lub nawet lepszą wydajność. Budują je w ten sposób, bo to nie trwa rok czy półtora, ale miesiąc i jest tańsze. Prawdopodobnie trwałość tych budynków jest wielokrotnie niższa niż tych z cegły, ale przecież nie o to tu chodzi ;)
  • Odpowiedz