Wpis z mikrobloga

Czy w #linux (#ubuntu) planują kiedyś dodać możliwość wyboru rozdzielczości bez zabawy w terminalu, bo pamiętam, że w Ubuntu6 też był z tym już problem? Instalujesz sobie system, a tam do wyboru maksymalnie 1024x768.

Co roku widzę artykułu Ubuntu jako alternatywa dla Windowsa, ale ten system nigdy nią nie będzie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Instalacja sterowników i aplikacji dalej nie są user-friendly, a obsługa dwóch kart graficznych (bumblebee) leży i kwiczy.

#gorzkiezale
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Instalacja sterowników i aplikacji dalej nie są user-friendly

@Clint: Aha. Jeśli to nie jest user-friendly, to jak określisz ich instalację w Windowsie?

Instalujesz sobie system, a tam do wyboru maksymalnie 1024x768.

@Clint: Jaka karta graficzna? Jakie distro?
  • Odpowiedz
@Leinnan @squeezed: : Xubuntu 14.04 LTS

Intel HD4000 i GTX660M w laptopie, a po podłączeniu monitora musiałem w xrandr dodawać 1920x1080, bo automatycznie wykrycie rozdzielczości przecież nikomu nie potrzebne.
  • Odpowiedz
@Clint: Na Intelu tak samo? Ja nigdy żadnych problemów nie miałem ani na starym Intelu GMA, ani na Intelu HD 2000 ani na zmodyfikowanym 2500.
  • Odpowiedz
@Clint: karty hybrydowe na linuxie to wieczny problem, musisz zainstalować specjalny sterownik bo inaczej masz działajace 2 kart na raz
  • Odpowiedz
@konky: Niestety ale to producenci kart graficznych muszą przygotowywać do swoich kart sterowniki, a nie pozwalać aby na niektórych systemach dochodziło do chorych sytuacji, w których użytkownicy muszą pisać sterowniki sami.

Ale jest coraz lepiej. Powiem nawet - jest na tyle dobrze, że zapomniałem już jak wygląda windows i macosx.

Jak SteamOs będzie bardziej popularny w wyniku lawiny nowych gier, które wychodzą na pingwina to i producenci kart ruszą swoje
  • Odpowiedz
@squeezed: @CrossX: @LordOfTheBananas: @konky

Wiem, że trzeba w Lenovo Y5xx mieć zainstalowane te proponowane, bo z nimi działa bumblebee i wiem jak to skonfigurować. Chodziło mi o to, że często polecają Ubuntu/Xubuntu, a później człowiek musi szukać po Internetach jak to wszystko w terminalu skonfigurować, dlatego stwierdziłem, że to nie jest user-friendly.
  • Odpowiedz
@Clint: Dlatego najlepiej zaznaczać na początku jaki ma się komputer.

Chodziło mi o to, że często polecają Ubuntu/Xubuntu, a później człowiek musi szukać po Internetach jak to wszystko w terminalu skonfigurować, dlatego stwierdziłem, że to nie jest user-friendly.

Na Archu byłoby łatwiej? Do Debiana i pochodnych masz najwięcej porad w internecie.
  • Odpowiedz
@Clint: Ubuntu to nie jest najlepszy wybór moim zdaniem, dlatego że większość ludzi spiernicza od windowsa, właśnie aby móc kontrolować to co się ma na swoim sprzęcie. A Ubuntu jest #!$%@? syfem po sam korek. Jakieś scopy, amazony, sklepy itp... Szkoda czasu na usuwanie tego bloat'u.

Ja polecam Fedorę dla tych co zaczynają przygody z grubym pingwinem. Jej myśl przewodnia to Technology First i możemy się w niej spodziewać wszystkich nowości, przy czym o dziwo bardzo stabilnie działa i jest elegancka o ile ktoś lubi Gnome3. Ja lubię, choć xfce to moja dziwka, którą kocham i jednocześnie nienawidzę.

A jak już zaczną nam rosnąć włosy na jajkach, pojawi się pierwszy zarost i będziemy wpisywać kilku linijkowe polecenia w terminalu z łatwością splunięcia - to i tak w końcu zainstalujemy minimalnego debiana, na którym zainstalujemy kompletnie wszystko tworząc swój idealny system operacyjny. Ale to przyjdzie z
  • Odpowiedz
@squeezed: Szkoda czasu? A nie powiedział bym korzystam z beta1 Elementary OS Freya i ani jednego buga nie spotkalem. Tylko tłumaczeń im brakuje i ew feature które chcą jeszcze wprowadzić tak to jest stabilnie i bardzo szybko.
  • Odpowiedz
@Fenix2412: Ja też zainstalowałem kiedyś Elementary (najnowsze) aby je powąchać i nie podobało mi się, że wszędzie są elementy wyciągnięte prosto z Ubuntu (zawierają opisy dotyczące Ubu, np: centrum oprogramowania, programy i aktualizację oraz masa innych), nowszy kernel powoduje bajzel ze sterownikami fglrx, pulpit nie ma możliwości wyświetlenia na nim ikon, wiele programów typu dropbox nie wyświetla swoich ikon w tray'u oraz co najważniejsze system bardzo łatwo załatwić, bo ten
  • Odpowiedz
@squeezed: akurat z fglrx to dla mnie nie problem bo odkryłem że ten otwarty który dodali do EOS teraz jest o wiele wydajniejszy (przynajmniej dla mnie). Póki co nic u mnie nie padło a aktualizacji już było dość dużo. W każdym razie doradziłbym tak czy siak też zwykłym śmiertelnikom poczekać grzecznie aż wyjdzie stable.
  • Odpowiedz