Wpis z mikrobloga

Chcę wynająć pokój w Luton.

Pytanie:

Jaki musi być typ własności na posesji w #uk żeby nie mieć żadnych problemów administracyjnych, typu wyrobienie NIN, benefit na dziecko itp.?

(nie żebym nastawiał się na benefity, ale skoro Królowa Angielska chce zapłacić

za edukację mojego syna w Polsce, to czemu nie?)

Gdzieś czytałem już wcześniej żeby unikać podnajmowania od ludzi, którzy dostali lokal z miasta lub coś w tym stylu. Niestety było to dawno i nie mogę tego znaleźć.

Pytam, bo mam fajny pokój na oku, lecz typ własności to "Townhouse". Nie chcę nadziać się na minę w pierwszym dniu mojej przygody na #emigracja w #anglia.

Jadę już za tydzień i trochę i czuję lekką nutę niepewności. :0

#emigrujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lakfor: nie ma zadnej roznicy bo adres do wszystkich formalnosci jest po to zeby wiedzieli gdzie Ci wyslac korespondencje i ze nie trafi ona do innej osoby.

Co do wynajecia to nie wynajmuj od ciapatych ich ruskich, i bedzie dobrze.
  • Odpowiedz
@zigiscrew: @Bandian: Ok, coś mi świta, że to chodziło o dopłaty do mieszkania. Ale na pokój to chyba i tak nic się należy?

Co do wynajmu od ciapatych, mam tanią ofertę z Airbnb właśnie od Ahmeda, co prawda tylko na pierwszych pięć dni, mam się bać?
  • Odpowiedz
@Bandian: Pytam o wynajem na stałe, tam wiem, że muszę od Anglika, na krótko mogę zaryzykować.

Pytanie dotyczyło NIN i benefitu na dziecko w Polsce, bo tylko na tym mi zależy. Jadę tam do pracy i się uczyć, a nie żeby na zasiłkach leżeć.

Współlokator nativ to podstawa, w końcu angielskiego z pomocą rodaków lub innych emigrantów raczej nie doszlifuję.
  • Odpowiedz
@lakfor: nie ma czegos takiego jak doplata do mieszkania czy na pokoj. Benefity sa na osobe, nikogo nie interesuje za co ty placisz czy to pokoj czy mieszkanie. Skladasz po prostu podanie, piszesz ile zarabiasz, ile wydajesz i na co chcesz benefit. A urzedasy zadecyduja (w zasadzie to na stronie chyba mozna sprawdzic).Tak czy inaczej nie dostaniesz zadnych benefitow jak nie przepracujesz pelnego roku najpierw.
  • Odpowiedz
@niemenel: Wybrałem Luton, bo chcę być co dwa tygodnie w Polsce i muszę mieszkać kilka kilometrów od lotniska, nie mam zamiaru w piątek po robocie gnać na samolot jak poparzony. Mam syna w Polsce i moje częste latanie to priorytet. Jeżeli będzie tak źle, to ewentualne przenosiny jak już ogarnę NINy, itp oraz ustabilizuję się nieco, nie będą chyba problemem. Po za tym chcę wynająć coś na wsi, po pubach
  • Odpowiedz