Wpis z mikrobloga

#sql

#bazydanych

#studbaza

#gorzkiezale

Nie ma to jak pisać jedno zapytanie przez pół godz. Podniecać się, że zajebiście udało się.

Na kolokwium zaś 45 min na 3 zapytania + przekształcenie modelu Bazy danych konceptualnego na fizyczny.

DAMN!
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BiznesIT: W mojej aktualnej pracy poznawałem sqla od podstaw. Co to za filozofia - myślałem.

Minęło parę łądnych lat i z sercem przyznam się, że cienias jestem.

Może nie sztuką jest napisać 'grube' zapytanie z jakimiś zagnieżdżeniami, joinami i funkcjami własnymi/analitycznymi. Sztuką jest optymalizacja tych zapytań.
  • Odpowiedz
@BiznesIT: Koszela, czy Dąbkiewicz?

Musisz po prostu xx tych baz przekształcić, masz przecież przykłady od nich. Ja przed zaliczeniem zrobiłem z 300 zapytań od prostych po trudne z zagnieżdżeniami, z półtora tygodnia robiłem tylko to i klepnąłem pierwszy termin. Da się bez większych problemów.
  • Odpowiedz
@Supaplex:

W moim przypadku. Uczelnianym przypadku :D

Sztuką jest przekształcić model konceptualny BD to fizycznego napisać zapytania - czyli wyciągnąć
  • Odpowiedz
@msq: Nie jest teoretykiem. W wojsku nie ma miejsca za bardzo na samych teoretyków. Po drugie musiałbyś spróbować rozwiązać to kolokwium aby mieć jakieś rozeznanie. U mnie na uczelni jest sporo wykładowców prowadzących zajęcia, którzy mają własne firmy, albo są architektami IT, programistami, analitykami itp.
  • Odpowiedz