Wpis z mikrobloga

#studbaza

#informatyka

#bazydanych

Cześć. Uczę się do do kolokwium z baz danych. Póki co zaliczenie zaj. laboratoryjnych, ale właśnie u mnie na uczelni 80% na tym odpada. Kolokwium nie jest mega trudne więc liczę, że jakiś dobry spec tutaj od Baz danych pomoże mi z uczelnianym kolokwium. Chcę tylko powiedzieć aby nie śmiać się z poziomu tego kolokwium bo dla osoby, która dopiero ma styczność z relacyjnymi bazami danych to może wydawać się dosyć trudne.

Mam problem z podpunktem 3 ...

Ta baza nie jest zaprojektowana w sposób optymalny ale taki aby ciężko było wyciągnąć dane :(.

Może mi ktoś powiedzieć czym się różni dokładnie relacja dependent np. pomiędzy TypRozgrywki a Rozgrywka, a zwykłą. Co to daje w takiej relacji klucz obcy staje się częścią głównego, więc nie może być NULL, gwarantuje to że coś nie może istnieć bez czegoś, ale czy daje to coś z wydajnością jeśli robimy inner joina to nie musimy odnosić się to Tabeli TypRozgrywki tylko Rozgrywka co daje mniej łączeń .

Czas ucieka, a kolokwium co raz bliżej.
BiznesIT - #studbaza

#informatyka

#bazydanych

Cześć. Uczę się do do kolokwium z ...

źródło: comment_u8zfXGPjb1oYGhk7OwlcR8j1lpheebWf.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BiznesIT: no trochę upierdliwie baza napisana. Generalnie informacja o strzelcach tworzy ci złożenie "zawodnik - zdarzenie - typ zdarzenia". Czas (przypisanie do sezonu) określa złożenie "zawodnik - skład na mecz - mecz" - ponieważ mecz jest zdarzeniem w czasie, a sezon jest jakimś przedziałem czasu (nie widzę tutaj relacji, którą by można było wykorzystać).

Innymi słowy, zapytanie w języku potocznym brzmi:

Wybierz zawodnika, dla którego ilość zdarzeń typu "gol" w
  • Odpowiedz
Jak bedize przypadek ze wykona sie poprawnie dla 99.99 % danych to też mogę uwalić

@BiznesIT: No i powinni. Nie ma nic gorszego niż zapytanie które udaje że jest poprawne.
  • Odpowiedz
@plushy: Nie wiem co miało znaczyć:

Tak przynajmniej twierdzą wykładowcy :)

...

Programiści np. używając ORM nie mają pojęcia czasami nic o relacyjnym modelu, kluczach itp. Już nie mówię o optymalizacji zapytań, indeksy .... itp.
  • Odpowiedz