Aktywne Wpisy

Mr_Przyjemny +158
źródło: temp_file2929746019919215264
Pobierz
Markotny_Marek +116
źródło: 1000015372
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file2929746019919215264
Pobierz
źródło: 1000015372
PobierzWykop.pl
#informatyka
#bazydanych
Cześć. Uczę się do do kolokwium z baz danych. Póki co zaliczenie zaj. laboratoryjnych, ale właśnie u mnie na uczelni 80% na tym odpada. Kolokwium nie jest mega trudne więc liczę, że jakiś dobry spec tutaj od Baz danych pomoże mi z uczelnianym kolokwium. Chcę tylko powiedzieć aby nie śmiać się z poziomu tego kolokwium bo dla osoby, która dopiero ma styczność z relacyjnymi bazami danych to może wydawać się dosyć trudne.
Mam problem z podpunktem 3 ...
Ta baza nie jest zaprojektowana w sposób optymalny ale taki aby ciężko było wyciągnąć dane :(.
Może mi ktoś powiedzieć czym się różni dokładnie relacja dependent np. pomiędzy TypRozgrywki a Rozgrywka, a zwykłą. Co to daje w takiej relacji klucz obcy staje się częścią głównego, więc nie może być NULL, gwarantuje to że coś nie może istnieć bez czegoś, ale czy daje to coś z wydajnością jeśli robimy inner joina to nie musimy odnosić się to Tabeli TypRozgrywki tylko Rozgrywka co daje mniej łączeń .
Czas ucieka, a kolokwium co raz bliżej.
źródło: comment_u8zfXGPjb1oYGhk7OwlcR8j1lpheebWf.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Nie wiem jak ogarnąć zapytania ... :( #sql #bazydanych
Innymi słowy, zapytanie w języku potocznym brzmi:
Wybierz zawodnika, dla którego ilość zdarzeń typu "gol" w
`
Select TOP 1 Z.IdO, Z.Imie, Z.Nazwisko, Count(SM
select top 1
z.IdO, z.Imie, z.Nazwisko, count(zdarzenie.IdZ) as
plus musze miec 1 zapytanie idealnie napisane ... Jak bedize przypadek ze wykona sie poprawnie dla 99.99 % danych to też mogę uwalić ...
#politechnikapoznanska
źródło: comment_RKfRZcUxdj3mfw0Vfg40QomTxOob44eu.jpg
Pobierz@BiznesIT: No i powinni. Nie ma nic gorszego niż zapytanie które udaje że jest poprawne.
Tak przynajmniej twierdzą wykładowcy :)
...
Programiści np. używając ORM nie mają pojęcia czasami nic o relacyjnym modelu, kluczach itp. Już nie mówię o optymalizacji zapytań, indeksy .... itp.