Te urocze stworzenia, których widok sprawia, że chcesz je przytulić, zamieszkują oczywiście Nową Zelandię. Kākāpō mają drobno plamiste żółto-zielone upierzenie, wyraźny krążek na twarzy, duży szary dziób, krótkie nogi, duże stopy oraz stosunkowo krótkie skrzydła i ogon. Połączenie tych cech czyni je wyjątkowymi w swoim rodzaju; jest to jedyna nie potrafiąca latać oraz najcięższa papuga na świecie.
Kakapo – najcięższa papuga świata

Uważacie, że kiwi to rzadki ptak? Poznajcie bliżej kakapo – zielonożółtą, najcięższą, nielotną papugę świata. Dzięki programowi ochrony jej liczebność wynosi już blisko... 160 sztuk.
z- 0
- #
- #
- #
- #
- #
- #






https://www.youtube.com/watch?v=9T1vfsHYiKY