Mój moszcz nagle pociemniał jak na zdjęciu ( ͡°ʖ̯͡°) Martwie się że się zepsuł, myślę że dzisiaj przepuszcze przez chustę i oddziele od tych resztek. Ale to normalne żeby tak pociemniało? #wino #winodomowejroboty #pytaniedoeksperta
@wielkiparasol moszcz z jabłek ciemnieje podobnie jak obrany owoc. Żeby temu zapobiec dodawaj sok z cytryny. Wino z jabłek zaleca się robić z soku, dlatego zlej to znad osadu czym prędzej :) optycznie przy klarowaniu wino zrobi się jaśniejsze. Swego czasu robiłem z renet i moszcz miałem bardzo ciemny ale finalnie wyszedł kolor słomkowy
@wielkiparasol osobiście dawałem sok z 1 cytryny na 10 L, bałem się że będzie kwaśne ;) na czas mocnej fermentacji taka ilość powietrza nie powinna przeszkadzać, jednak do cichej fermentacji zalej dymion pod korek
Pytanie do konstruktorów/technologów związanych z obróbką skrawaniem . Jaką wiedzą powinien dysponować projektant/konstruktor, żeby technolog/programista CNC po zobaczeni rysunków wykonawczych detalu nie złapał się za głowę? ;) Możecie coś polecić oprócz Poradnika Skrawania (Garant)? Za wszelkie źródła i tytuły literatury będę wdzięczny.
Cześć W tym roku chciałem zrobić swoje pierwsze #wino Powiedzcie mi, czy takie wiaderko nadaje się na pierwszy etap fermentacji? Macie doświadczenie, czuć jakąś różnicę w smaku? Jak ze szczelnością?
@Konkol: @zukikiziu: Zgadza się. Ja fermentuję ok. 10 dni zgniecione owoce. Mam zrobiony większy otwór w wieczku i zatkany czopem z waty, bo fermentacja jest tak intensywna, że wychlapuje wodę z rurki
#swiatwidzianyzgory #drony
@xylorin Somsiad z której części?