Siemka Mirkowarzy, czy ktos z szanownego grona moze mi pomoc w kwesti filtracji piwa? Do zacierania i gotowania uzywam takieco cuda
1. Do tej pory uzywalem do zacierania dolaczonego do zestawu filtra bazooka , generalnie straszne gowno, ktore mi sie odrazu zapychało (a fałszywe dno tylko w tym pomagało). Obecnie uzywam klasycznego sraczwezyka, fałszywe dno znowu mi zatkało wszystko i tu pytanko, czy fałszywe dno w ogole ma sens poczas zacierania?
2.Po gotowaniu ostatniej warki do ktorej dorzycilem sporo chemili, trawy cytrynowej i skorek pomaranczy, zatkało mi kranik, czy do "spuszczania" warki po gotowaniu (w ww. sprzecie) tez uzyc sraczwezyka?
@ssailorr jeden prosty i skuteczny trick, który stosuje zarówno po gotowaniu jak i przy zlewaniu z cichej do rozlewu. Na początek węża druciak, na koniec węża dwie warstwy wygotowanej ponczochy zaciśnięte tryrytka. Też korzystam z Klarsteina a na ten moment nie korzystam z kranu. Skuteczniejsze jest porządne zamieszanie brzeczka, odczekanie parunastu minut i zlewanie od góry, znad całego osadu który się układa na dnie. A to co dalej pływa w toni
@ssailorr co do używania wszelkiego rodzaju pojemnikow na chmiel do wrzucania podczas cichej, osobiście nie praktykuje, ale chodzi mi to po glowie. Gdybym miał to robić zastanowiłbym się nad rozmiarem spidera/woreczka/skarpety, by chmiel mógł mieć swobodny kontakt z piwem i dla pewności będąc co jakiś czas obok fermentora pobujał nieco dla lepszego wymieszania.
@piotrz231: btw. pamiętaj, że BLG nie jest równe Brix. Jeśli się nie myle to Blg = Brix / 1.04 . Np. przy RISach różnica może sięgać 1 jednostkę i więcej ( ͡°͜ʖ͡°)
@dakcts: fajna koncepcja - ekspresowo, same konkrety. Fajnie by było gdybyś wrzucał gdzieś szerszy opis uzyskanego efektu, cobyśmy mogli jak najwięcej z Twojej kuchni wynieść ( ͡°͜ʖ͡°) btw. potrzebna ta czekolada w tym przepisie? Zastanawia mnie czy ten dodatek nie będzie się w mdły sposób kłócił z chmieleniem ipa-style? Jak wrażenia?
I co mnie najbardziej ciekawi - jak wypadła wersja herbaciana, jak spróbujesz podziel
Cześć, przymierzam się do uwarzenia AIPA z ekstraktów. Macie jakieś sprawdzone zestawy? Szukałem na browamatorze, homebrewing i twójbrowar, ale nie mogę się zdecydować. Zależy mi na mocnej goryczce i intensywnym aromacie. #piwowarstwo
#piwo - wołam tych, którzy interesują się piwem i zastanawiają się nad zrobieniem własnego w domu ( ͡°͜ʖ͡°) i z zasady także #piwowarstwo, choć dla zdecydowanej większości z Was, ten materiał jest bezużyteczny.
Mała instrukcja jak uwarzyć piwo z brewkitu - informacje co się przyda i na
@bonifacy_pankracy: tak, dostęp do kuchni lokalu gastro jest ogromnym komfortem. Potężne i liczne palniki, nieskończone naczynia i bardzo wygodna miejscówa do mycia piwowarskiego sprzętu ( ͡°͜ʖ͡°)
@TOP___BK spoko ;) chciałbym zrobić kiedyś kompletna bibliotekę podstaw dla nowicjuszy ale brak mi czasu, jako że jednocześnie mam troche pomysłów na materiał dla bardziej doświadczonych piwowarów ( ͡°͜ʖ͡°)
#piwowarstwo dajcie jakiś sprawdzony zasyp na dubbla. artefakty trapistów kończą się kręcić ( ͡°͜ʖ͡°) zastanawiam się w jakiej temperaturze zacząć fermentację - 16 stopni i stopniowo podnosić w górę?
#sztosreceptura moge dziś wam wrzucić jakiś sprawdzony przepis, co chcecie? z najlepszych piwek którymi sie moge pochwalić to earl grey ipa, klasyczny dry stout, whisky ris, whisky ris, tropical stout który wyrywa z
@TOP___BK: zarzuć earl gray IPA! Zaraz będę spożywał egzemplarz z Revolty, wspaniale gra tam herbata, bardzo lubie wracać do tego piwa, a skoro masz jakąś sztosrecepturę to z przyjemnością rzucę okiem ( ͡°͜ʖ͡°)
#anonimowemirkowyznania Jestem kobietą, bez wykształcenia ani żadnych umiejętności, niezaradna. Z wyglądu zdecydowanie średnia. Facet na moim poziomie to jakiś robotnik, spawacz, magazynier itd a na takich nawet nie spojrzę bo są dla mnie kompletnie aseksualni. Wolałabym już być sama do końca życia niż być z jakimś grześkiem z montowni. Faceci z wyższej ligii są mną zainteresowani, ale zdaję sobie sprawę z tego że taki związek na dłuższą metę raczej nie przetrwa. Nie oszukujmy się, ile znacie związków gdzie przedsiębiorca jest z jakąś kasjerką? Większość ludzi w związkach jest na tym samym poziomie. Natomiast mi kompletnie nie imponują faceci z mojego poziomu. Czuję do nich taką wręcz pogardę (naprawdę nie mam na to wpływu, to się dzieje niezależnie ode mnie) Czy u was w drugą stronę też to tak działa? W sensie jak facet pracuje fizycznie albo jest brzydki to musi zadowolić się laskami ze swojej ligi. Czy wystarczyłby wam związek z brzydszą czy nieambitną dziewczyną? Wiem że dużo takich związków jest ale mam wrażenie że ci ludzie są ze sobą bo wiedzą że na nikogo lepszego ich nie stać. #przegryw #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #zwiazki
@bonifacy_pankracy A proszę Cię bardzo. Nie mam dużego doświadczenia z kwasem, pierwsze piwo w którym je zastosowałem jeszcze nie zdarzyło się zestarzeć. Różne słyszy się opinie na temat dawkowania, ja rzucam aktualnie ok. 5g - pewnie może mniej wystarczy, ale taka ilość też nie ma prawa wpłynąć na smak, a jest pewność że zadziała ))¯_(ツ)_/¯ Co do FWH to ja bazuje na utylizacji zwiększonej o 10%, tak też wskazuje brewness i
@dakcts: @pestis: Moim pierwszym piwem był brewkitowy Bitter który o dziwo wyszedł bardzo pozytywnie na drożdżach od producenta (ale ogólnie lepiej z miejsca je wywalić - spory underpitching i wątpliwa jakość). Koleżka równolegle zrobił APA na US-05, którą dochmielił na zimno chyba Galaxy i wyszło naprawde fajne jak na pierwszy raz, nie mając żadnego pojęcia - po takich próbach zdecydowanie można nabrać wiatru w żagle i rozpocząć zgłębianie
Mircy spod tagów #piwowarstwo czy #piwowarstwodomowe, może byśmy tu zorganizowali sobie coś, co roboczo możemy nazwać "piwowarskie bitwy spierdoxów", według takich zasad: - społeczność ustala, co warzymy (albo odpalamy generator na stronie Piwolucja.pl ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)) - ustalamy termin warzenia - ustalamy arkusz oceny (polecam "test piw dla dyskotekowych loszek" na kanale Kororowe Szyszki; może wciągniemy @kopyr do oceny? XD) - dzielimy się na grupy bitewne po 5 osób, ale nikt nie
1. Do tej pory uzywalem do zacierania dolaczonego do zestawu filtra bazooka , generalnie straszne gowno, ktore mi sie odrazu zapychało (a fałszywe dno tylko w tym pomagało). Obecnie uzywam klasycznego sraczwezyka, fałszywe dno znowu mi zatkało wszystko i tu pytanko, czy fałszywe dno w ogole ma sens poczas zacierania?
2.Po gotowaniu ostatniej warki do ktorej dorzycilem sporo chemili, trawy cytrynowej i skorek pomaranczy, zatkało mi kranik, czy do "spuszczania" warki po gotowaniu (w ww. sprzecie) tez uzyc sraczwezyka?
3.Czy