Wpis z mikrobloga

Warka 19 – Black IPA / Tea Black IPA

wzorowane przepisem znalezionym na #piwowarstwo

ZACIERANIE

15 l wody (z 2,5 g CaCl) / 4,94 kg słodu
Słód Pale Ale Weyermann 4,40 kg
Słód Pale Chocolate Fawcett 0,30 kg
Słód Carafa Typ II Weyermann 0,14 kg
Słód Carafa Typ III Weyermann 0,10 kg

60 min – temp 67°C
Mashout

GOTOWANIE

Chmiel Tomahawk 16 g 45 min
Chmiel Tomahawk 35 g 0 min
Chmiel Simcoe 35 g 0 min
Chmiel Mosaic 10 g Whirpool

FERMENTACJA

Drożdże : American Ale III (płynne)

Na cichą przelałem do dwóch fermentorów

I PARTIA –
Herbata Lady Grey 35 g Ostatnie 36 godz

II PARTIA –
Chmiel Simcoe 42 g 16.12
Chmiel Zeus 10 g 16.12
Chmiel Mosaic 20 g 16.12

Dwa piwa z jednego warzenia, polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więcej na http://piwneopinie.pl/warka-19-paint-it-black-black-ipa-tea-black-ipa/

#piwneopinie #piwo
dakcts - Warka 19 – Black IPA / Tea Black IPA

wzorowane przepisem znalezionym na #...
  • 5
@dakcts: fajna koncepcja - ekspresowo, same konkrety. Fajnie by było gdybyś wrzucał gdzieś szerszy opis uzyskanego efektu, cobyśmy mogli jak najwięcej z Twojej kuchni wynieść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
btw. potrzebna ta czekolada w tym przepisie? Zastanawia mnie czy ten dodatek nie będzie się w mdły sposób kłócił z chmieleniem ipa-style? Jak wrażenia?

I co mnie najbardziej ciekawi - jak wypadła wersja herbaciana, jak spróbujesz podziel się