Aktywne Wpisy
kantek007 +650
Nawiedził cię szarik
Nie plusuj a twój dzień będzie szary
Nie plusuj a twój dzień będzie szary
Lujdziarski +20
Mortadella w bułce tartej, początek lat 2000. Bierze mnie na wymioty, jak sobie tylko o tym przypomne XD
wzorowane przepisem znalezionym na #piwowarstwo
ZACIERANIE
15 l wody (z 2,5 g CaCl) / 4,94 kg słodu
Słód Pale Ale Weyermann 4,40 kg
Słód Pale Chocolate Fawcett 0,30 kg
Słód Carafa Typ II Weyermann 0,14 kg
Słód Carafa Typ III Weyermann 0,10 kg
60 min – temp 67°C
Mashout
GOTOWANIE
Chmiel Tomahawk 16 g 45 min
Chmiel Tomahawk 35 g 0 min
Chmiel Simcoe 35 g 0 min
Chmiel Mosaic 10 g Whirpool
FERMENTACJA
Drożdże : American Ale III (płynne)
Na cichą przelałem do dwóch fermentorów
I PARTIA –
Herbata Lady Grey 35 g Ostatnie 36 godz
II PARTIA –
Chmiel Simcoe 42 g 16.12
Chmiel Zeus 10 g 16.12
Chmiel Mosaic 20 g 16.12
Dwa piwa z jednego warzenia, polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Więcej na http://piwneopinie.pl/warka-19-paint-it-black-black-ipa-tea-black-ipa/
#piwneopinie #piwo
btw. potrzebna ta czekolada w tym przepisie? Zastanawia mnie czy ten dodatek nie będzie się w mdły sposób kłócił z chmieleniem ipa-style? Jak wrażenia?
I co mnie najbardziej ciekawi - jak wypadła wersja herbaciana, jak spróbujesz podziel się
@dakcts: