piwowarz_pl via Android
Saison sterowany sterownikiem
Pierwszy raz używam sterownika, bardzo prosta i fajna rzecz, polecam ( ͡º ͜ʖ͡º)
#piwowarstwo
Pierwszy raz używam sterownika, bardzo prosta i fajna rzecz, polecam ( ͡º ͜ʖ͡º)
#piwowarstwo
Wykop.pl
Jako że piwo ma być dla mojej dziewczyn, a jej najbardziej smakuje bawarka z browaru Pinta będę starał się odtworzyć ich hefeweizena.
Słod pszeniczny 2,5 kg
Słód Pilźnieński 1,8 kg
Słód Carahell 0,2 kg
Chmiel
BTW warzyłeś już z tak dużym udziałem pszenicy (+50%)? Sypnij łuski ryżowej, żeby nie było problemów z filtracją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ad grodziskum - jak użyjesz 100% wędzonego pszenicznego z Viking Malta, to wędzonka będzie naprawdę leciutka, mocno w tle
Słód pszeniczny nie ma łuski, która pomaga przy filtracji przy zacieraniu np. słodu jęczmiennego, więc można dorzucić łuski ryżowej, która spełniać będzie wtedy taką samą rolę - ułatwi filtracje / uratuje od filtrację od zatrzymania.
Osobiście rzuciłbym ze 200-300g, ale zawsze dostosowuje to na oko do ilości słodu pszeniczego w zasypie.
Różne szkoły są - niektórzy rzucają na kadzi filtracyjnej, inni mieszają ją w całym zacierze.
Ja mieszam w całości, bo
W zależności od tego jak chcesz ją zastosować:
- moczysz ją w gorącej wodzie jakiś czas i zasypujesz nią dno kadzi filtracyjnej przed samą filtracją
- jeśli chcesz by filtrowała w całym zacierze, już przed zacieraniem mieszasz ją ze słodem tak, by była dobrze wymieszana, obecna w całości zacieru