@PrezydentSmietnikow plus zasianie u ludzi w głowach takiego strachu, że to może wrócić, w końcu mogą się zdarzyć takie lockdowny, więc wkrótce, jak będą szczepionki, to się czym prędzej szczepcie, żeby do tego nie dopuścić.
Jakim cudem niemiecka lub duńska wieprzowina jest tańsza od polskiej?...
czas na cuda
z- 231
- #
- #
- #
Siedzę w branży to ci odpowiem skąd ta cała sytuacja.
Zaczęło się od tego, że w Niemczech wykryto wirusa asf (tak,tego samego, których nas jest już parę lat i z którym nie potrafimy się uporać, bo wszelkiej maści ekolodzy bronią dzików, których jest multum i które przenoszą chorobe.) No i mimo płotów i zasieków nasze chore dziki jakoś się wdostaly do Niemiec.
Na te sytuację Chiny, a więc chyba największy odbiorca niemieckiej wieprzowiny przestał ja od nich brać, żeby przypadkiem w mięsie nie przywieźć choroby do siebie.
czytaj na każdej jednej sztuce nawet nie to, że nic nie zarabiasz, ale jesteś koło stówki w plecy.
Tak się nie da funkcjonować na dłuższą metę.
Zauważ, że Niemcy stare zapasy wyprzedają (m.in. nam), a to co świeżo ubijają to mrożą.
Nie rozbudowują w żaden sposób hal magazynowych, bo to są ogromne koszty budowy a potem energii na utrzymanie
Niemiecki rolnik dostaje w przeliczeniu na złotówki na chwilę obecną koło 4,50zl za wagę żywa.
Polski 3,50.
Cały problem polega na tym, że niemiecki rząd dopłaca do swojego mięsa i zalewa nim w cenach dumpingowych swoich sąsiadów, bo mu się główny odbiorca mięsa wycofał z zakupów (Chiny) i nie ma co z nim zrobić.
Więc tamtejsi rolnicy są nie bez
https://www.wykop.pl/link/5816449/comment/84854399/#comment-84854399