Chciałem upiec dzisiaj swój pierwszy chleb na zakwasie.
Po 4 godzinach wyrastania (tyle wg przepisu miał wyrastać) wygląda jak na zdjęciu (powinien raczej dorastać do krawędzi prawie).
Co z nim zrobić?
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to dodać drożdży, albo zostawić go na noc, z nadzieją, że jeszcze urośnie.
Przepisy brałem stąd: Zakwas, Chleb
#bojowkapiekarska
EDIT. Zakwas dopiero co zrobiony (5 dni robiłem), miał zapach octowy, ale nie jestem pewien
Po 4 godzinach wyrastania (tyle wg przepisu miał wyrastać) wygląda jak na zdjęciu (powinien raczej dorastać do krawędzi prawie).
Co z nim zrobić?
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to dodać drożdży, albo zostawić go na noc, z nadzieją, że jeszcze urośnie.
Przepisy brałem stąd: Zakwas, Chleb
#bojowkapiekarska
EDIT. Zakwas dopiero co zrobiony (5 dni robiłem), miał zapach octowy, ale nie jestem pewien
Zdjęcie wykonane telefonem podczas wczorajszej burzy nad Poznaniem.
Bez statywu, musiałem zapierać się o okno dla bezruchu przez 5 sekund (ok 200 razy, żeby złapać coś porządnego i w miarę nie poruszonego :P)
LG V30
wide angle f/1.9, iso 50, 5s
RAW + Lightroom Mobile
Poznań, Piątkowo
fot. Krystian Suszyński (Enjoyment.studio)