chce zrobic prosty projekt w NetBeansie w Javie, nie jest to moj jezyk dlatego zapytam o pomoc. Jakies podstawy tego jezka liznalem ale to zwykly kod wyswietlany w konsoli. Potrzebuje zrobic okienkowa aplikacje na silnie, wiem jak napisac sama silnie ale nie wiem jak to zaprojektowac w IDE. Jakiego typu pol uzyc aby uzytkownik mogl wpisac swoja wartosc w programie a nastepnie pod spodem wyswietlany byl wynik i sposob liczenia tego (nie
- 1
czy bylby ktos chetny na wspolne uczenie sie #java . Jestem samoukiem, znam podstawy, jednak brakuje terminacji i czasami zatrzymuje sie na prostych rzeczach. Moglibysmy spotykac sie na skype i pisac wspolnie proste programy lub rozwiazywac jakies zadanka z rozmow rekrutacyjnych.
#java #programista15k #wevdev
#java #programista15k #wevdev
konto usunięte via Android
- 2
Murki, jeśli chcę zacząć przygodę z programowaniem, to lepiej pójść w C# czy w Javę? A może jakiś inny język?
#programowanie #java #csharp
#programowanie #java #csharp
@yamaykee: Aktualne podaj tylko nick na steam
@yamaykee: nie mogę Cię dodać do znajomych, ale chyba przez ten link możesz wybrać sobie zniżkę, wtedy potwierdzę i jest ok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://steamcommunity.com/tradeoffer/new/?partner=90256762&token=nmvxFPFO
https://steamcommunity.com/tradeoffer/new/?partner=90256762&token=nmvxFPFO
mirki macie stronkę gdzie są zamieszczone cechy danego stylu piwa ? chodzi mi czym się charakteryzuje ,jak smakuje,jaki ma aromat itp #piwowarstwo #piwo
@flamezz: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf albo piwo.org
- 5
@mq1: To nie mam pojęcia :P, myślałem że tak jest tylko po dodaniu nowej ligi i fm generuje brakujących zawodników. Widocznie po tylu latach się po prostu sypie ( ͡º ͜ʖ͡º)
- 3
wyczytałem, że wyliczoną ilość cukru do refermenctacji w butelkach należy rozpuścić w litrze gorącej wody, wlać do fermentatora i wymieszać. No i teraz pytanie, piwo stało 10 dni na cichej, żeby się wklarowało i cały syf opadł na dno, więc jak wleję wodę z cukrem i zamieszam wiadrem to całą cichą fermentacją ch*j strzeli.
Więc jak to z tym jest?
#piwowarstwo
Więc jak to z tym jest?
#piwowarstwo
- 3
Mam lęki niedoświadczonego piwowara!!! Do rzeczy...
We wtorek robiłem brewkit z zestawu startowego BA drożdże były chu**we (ale pisaliście ze na gorszych robiliście piwo) wiec zadałem je i na drugi dzien po 12h już w rurce bulgotało. Pomyślałem wtedy mirki zawsze maja racje :)
następnego dnia praca w rurce była szybsza ale nie pojawiła się piana tylko delikatne zabrudzenie na ściankach wiadra,
dnia 3 bulgotanie zwolniło i w pewnym momencie ustało (temperatura
We wtorek robiłem brewkit z zestawu startowego BA drożdże były chu**we (ale pisaliście ze na gorszych robiliście piwo) wiec zadałem je i na drugi dzien po 12h już w rurce bulgotało. Pomyślałem wtedy mirki zawsze maja racje :)
następnego dnia praca w rurce była szybsza ale nie pojawiła się piana tylko delikatne zabrudzenie na ściankach wiadra,
dnia 3 bulgotanie zwolniło i w pewnym momencie ustało (temperatura
konto usunięte via Android
- 2
Mirki jeszcze nigdy nie warzyłem piwa i mam pytanie a mianowicie czy warzyć od razu z zacieraniem czy bawić się w przez wiele osób hejtowane ekstrakty z samodzielnym chmielniem ? #piwowarstwo
@flamezz: Nie bawiłem się ekstraktami, ale zacieranie jest suuuuuuper. Oczywiście nie licząc filtracji ( ͡º ͜ʖ͡º).
@flamezz: jeśli jednotemeraturowo to nie ma problemu. Wsypujesz, mieszasz, zamykasz pokrywę i wracasz za 30min znów mieszać :D. Pilnowanie temperatur to nic specjalnego, ogólnie zacieranie jest bardzo przyjemnie :)
@flamezz: Jeśli gotujesz/warzysz to ma wrzeć :D. A jeśli zacierasz to po osiągnięciu zamierzonej temp +kilka stopni (bo słody są zimne :D ) to wyłączasz palniki.
Kontrola fermentacji jest dużo trudniejsza. Ja niestety jeszcze nie dorobiłem się styropianowego pojemnika i fermentuje tam gdzie mam najzimniej- piwnica. Jak temp. jest koło 18 stopni, to nie będzie tragedii (przy US05 czy S04 bo pewnie z tego będziesz korzystał).
Kontrola fermentacji jest dużo trudniejsza. Ja niestety jeszcze nie dorobiłem się styropianowego pojemnika i fermentuje tam gdzie mam najzimniej- piwnica. Jak temp. jest koło 18 stopni, to nie będzie tragedii (przy US05 czy S04 bo pewnie z tego będziesz korzystał).
@Baniok91: No jednak o fermentacje to lepiej zadbać. Byłoby mi szkoda wrzucać łopatą chmielu, żeby potem popsuć to fermentując w np. 20 stopniach (otoczenia). Po to się jednak poświęca kupę czasu żeby zrobić coś smacznego.
Szósta warka. Dr Rudi Amber Ale 12º BLG. Single hop. Piana szybko znika i zostaje cienka warstwa. Znowu wyszło za ciemne. EBC powinno być ok 22 a jest ok 33. Alko. 4.8, IBU 28. W sumie niezłe.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
- soderf4991
- Gronie
- konto usunięte
- TheFuckingRoses
- Luczexx
- +3 innych
@trzeciodkonca: fajna butelka :D. Mi takie mętne wychodzą jak od razu przed rozlewem z piwnicy na 4 piętro wiadro niosę (╯︵╰,)
Planuję uwarzyć Black IPA. Posiadam po 50 g chmielów Citra, Centennial i Simcoe + 25 g skórki Curacao, którą planuję wrzucić na ostatnie minuty gotowania. Jakieś sugestie jak rozłożyć chmiele na gotowanie i na zimno? Planowane IBU > 60. #piwowarstwo
- 1
odważył sie ktoś dać cukier drożdżom do jedzenia? podobno będą nuty bimbrowe ja zawsze daje glukoze #pdk #piwowarstwo
W sensie do refermentacji? Cukier tańszy i nut bimbrowych nie zaobserwujesz, za mało cukru by miało to wpływ na smak.
Bartek
- Kielce
Posiadam w laptopie dysk HDD i dokupiłem sobie SSD. Wyjąłem dvd i w to miejsce adapter+hdd, a w miejsce gdzie wcześniej stał hdd włożyłem ssd. Potem format hdd i postawienie win7 na ssd.
Teraz nie wykrywa mi dysku hdd w win7. Wchodzę w bios- oba dyski są. Włączam i hdd dalej nie ma. No to bawię się w zamianę miejsc, różne kombinacje ( ͡° ͜ʖ
Po resecie już w zarządzaniu dyskami nic nie ma