(╯°□°)╯︵┻━┻ Doznałam nagłego olśnienia i znalazłam ostatni element do paczki, a tu takie info. Przynajmniej będę mieć czas na upieczenie ciasteczek, bo ciasteczka muszą być :) Czekaj cierpliwie moja paro. #wykopaka
Mam jutro masę rzeczy do ogarnięcia w pracbazie, a pewnie i tak zamiast się tym zająć będę stalkować profil mojej pary i ogarniać paczkę ¯\(ツ)/¯ #wykopaka
Zgłoszenie wysłane! Nieco ponad 5000 znaków (ze spacjami). W tym roku po raz pierwszy zgłaszam się też na wolontariusza, w razie gdyby ktoś nawalił, to będę z radością ratować komuś humor na Święta ʕ•ᴥ•ʔ #wykopaka #czujedobrzeczlowiek
@errabunda: Mogło. Zbyt duża ilość otrębów, które zazwyczaj są ostre, rozcina siatkę glutenową. Możliwe, że właśnie przez to miałaś gluta a nie ciasto.
@ciken: łeee... może faktycznie ta inna mąka za tym stoi. Ale jeśli wykorzystam ją teraz tylko do dokarmiania zakwasu, a nie do pieczenia, to może już nie będzie takich akcji. Spróbuję następny chleb zrobić z tych samych proporcji, tylko z poprzednią mąką, w końcu bojówka piekarska to niekończące się eksperymenty. Tak się pocieszam :P
Możecie mi wytłumaczyć jak krowie na miedzt, jak działa zwrot w #inpost? Mam kod do skrytki, otwiera się, wkładam paczkę bez etykiety do paczkomatu i co. Kurier podjeżdża i skąd wie gdzie ta moja paczka ma jechać? #pytanie
@errabunda: wbijasz kod zwrotu do maszyny, wkładasz paczkę- system przypisuje kod zwrotu do tej skrytki. Kurier odbierając paczki bez etykiet najpierw skanuje etykietę tymczasową wtedy otwiera się skrytka i nakleja się ta etykietę na paczkę. System przypisuje jednorazowa etykietę do tej paczki która wcześniej była przypisana do konkretnej skrytki. Na magazynie kurier zdaje paczki i magazyn już drukuje normalna etykietę. Tak wyglada jednorazowa etykieta.
@Garet_: Chleb wyrasta w koszyku wyłożonym ścierką, która jest posypana mąką, stąd potem mąka na wierzchu. Można ją przed pieczeniem zmieść pędzlem. A wzorki nacinane żyletką, ale tu (kolejny raz) się rozpędziłam i drasnęłam "łodygę", przez co kłosy się rozlały na boki ( ͡°ʖ̯͡°)
W tej edycji #mirkowyzwanie trafił mi się bardzo fajny zestaw zadań: 1. Wykonaj samodzielnie lampę. Technika dowolna. 2. Wyrusz na pieszą całodniową wycieczkę. 3. Zrób własny makaron i podaj go z ulubionym sosem i warzywami sezonowymi 4. Wyjdź do lasu z workami na śmieci i posprzątaj.
Droga bojówko, czy chleb robiony według przepisu od @skotfild może być pieczony po wyrastaniu przez np. 3 godziny w ciepłej temperaturze pokojowej, zamiast garować w lodówce przez 12h? #bojowkapiekarska
@errabunda: tak, myśle ze przy obecnych temperaturach wystarcza 2 godziny. Musisz obserwować ciasto. Garowanie w lodowce zapewnia ciekawsze i głębsze smaki, poprzez wolniejsza i zimniejszą fermentacje
@FHA96: bardzo dobrze, trzeba wcześniej informować, bo potem tuż po zamknięciu zgłoszeń ludzie będą jęczeć, że się nie zdążyli zapisać bo nie wiedzieli :P
Rano, nie będąc jeszcze w pełni przytomną, wyjęłam zakwas z lodówki i dokarmiłam. Na zimno. Będzie coś z niego jak wrócę z pracy? Nie zdarzyło mi się to jeszcze nigdy :/ #bojowkapiekarska
#wykopaka
źródło: comment_1607621216cPzKx5TqlOtBVofM3m5zvS.jpg
Pobierz