@TOP___BK: Miałem robić lekkie IPA, ale jak zobaczyłem prognozę pogody na przyszły tydzień (+35 we Wro) to boję się, że nawet moje pudło styropianowe nie wyczymie ( ͡°ʖ̯͡°)
@TOP___BK: kurier kosztuje okolo 15 zlotych, czyli tak na prawde nic. Surowce rowniez wiele nie kosztuja jesli wezmie sie pod uwage ile warty jest Twoj czas spedzony w kuchnii oraz dalsze etapy zwiazane z procesem warzenia.
(no chyba ze jestes bezrobotny i Twoj czas nie warty jest nic).
@Luczexx: pierwszy raz będę dawał, na pewno żadnej pasteryzacji nie będę robił właśnie żeby uniknąć kompotu w piwie. wstępny plan jest taki żeby mrożone owoce opłukać w oxy zblendować i wrzucić na kilka dni na cichą.
@Peter_Mountain: potem podrzucę - w skrócie po 42% pszenica i pilzneński, na 8 blg reszta płatki owsiane (chociaż następna warka będzie z 30% zasypem płatków i SH Galaxy). Zakwasić przez 48h - ja używam lacidofil, ph obniżam też 1 łyżką kwasu mlekowego. Po 48 zagotować, na whirlpool dodane po 25 g citry i mosaica. Fermentacja us-05, na ostatnie 3 dni przed butelkowaniem dodane po 25 g citry i mosaica+ dzień
szukam jakiejs fajnej przygodowki, takiej w starym klimacie jak np broken sword, larry (XD)- ze zbieraniem przedmiotow, zagadkami i fabula. cos takiego wyszlo w ciagu ostatnich 15 lat? albo znacie jakies klasyki do polecenia?
@dejson: zasyp 4,5kg Pale Ale +250g Karmelowego 30 do podbicia koloru. 15g Magnum na 60', 20g Centennial na 5' i 20g Citry na 0'. Do tego 20g Citry i 20g Centenniala na cichą na 3-4 dni i na ostatnie 24h - 100g herbaty. Tylko porządnej, liściastej earl grey - na forach widziałem że ludzie rozrywali liptony i sypali do fermentora xD